Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mii de tinere au rămas însărcinate, în București, pe perioada stării de urgență

Boom de gravide în Capitală! Lunile de autoizolare de la începutul pandemiei par că înmulţesc rândurile părinţilor bucureşteni. Numărul mare de femei care au rămas însărcinate în acea perioadă a fost sesizat de Primăria Capitalei. Un număr record de femei au aplicat pentru stimulentul financiar acordat de municipalitate pentru analizele din timpul sarcinii.

de Redactia Observator

la 28.07.2020 , 22:53

  • Tinerele au depus cereri pentru a primi ajutor din partea Primăriei Capitalei.
  • Ajutorul vine sub forma unor vouchere.

5.000 de tinere au aplicat doar în lunie iunie şi iulie pentru stimulentul de 2.000 de lei dat de municipalitate pentru analizele din timpul sarcinii. Dublu faţă de începutul anului. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: E un record. Până acum primeam câteva sute sau o mie de cereri pe lună. Acum, în iunie - aproape 2500 şi în iulie, din nou, aproape 2500.

Cum programul poate fi accesat doar după 10 săptămâni de sarcină, un simplu calcul ne arată că bebeluşii au fost concepuţi în lunile martie-aprilie, chiar la începutul epidemiei de Covid din ţara noastră. 

Vezi și

Dan Petre, sociolog: Într-adevăr, ipoteza cea mai plauzibilă este că a crescut numărul de gravide pentru că perioada de pandemie a presupus un interval lung de două luni şi jumătate în care multe cupluri au fost împreună şi printre puţinele oportunităţi de entertainment s-a numărat şi activitatea de a produce copii.

Sunt şi alte explicaţii, spun sociologii. Criza a lăsat mai multe familii fără bani şi atunci apelează la orice ajutor din partea statului, dar şi la faptul că programul are notorietate acum. 

Cei 2000 de lei sunt daţi sub formă de vouchere în două tranşe oricărei mame cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliu sau viză de reşedinţă în Capitală. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Din aceşti bani se pot achita proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Practic, banii pot fi folosiţi pentru orice serviciu medical necesar în sarcină atât din clinicile publice, cât şi din cele private, înscrise în program. 

Radu Vlădăreanu, medic ginecolog: La început sunt nişte analize de sânge care se fac, se testează inclusiv infecţiile mai vechi. Ca întotdeauna se adaugă o ecografie care confirmă statusul de gravidă. Există un set de urmăriri importante de-a lungul sarcinii care nu se termină decât cu momentul naşterii. 

Doar analizele esenţiale din sarcină precum ecografiile morfologice, câte una pe trimestru, profilul torch, dublul test şi analizele uzuale de sânge pot ajunge, în mediul privat, până la 2500 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Mii de tinere au rămas însărcinate, în București, pe perioada stării de urgență