600 de mii de români diagnosticați cu boli reumatice, mulți dintre ei tineri
Reumatismul nu mai este demult o boală a bătrâneţii, deşi mulţi încă o percep aşa. Din cei 600 de mii de români care suferă de boli reumatice, mulţi sunt tineri şi peste două mii sunt copii.
Reumatismul nu mai este demult o boală a bătrâneţii, deşi mulţi încă o percep aşa. Din cei 600 de mii de români care suferă de boli reumatice, mulţi sunt tineri şi peste două mii - copii! Cifrele i-au făcut pe medici şi pe pacienţi să pornească o campanie de prevenire, pentru a-i îndemna pe oameni să meargă la medic la primele simptome.
Ovidiu Constantinescu a fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă, în urmă cu 20 de ani. Pentru că nu a ajuns la medic de la primele dureri, a avut nevoie de două operaţii de protezare de şold. Şi a trecut prin doi ani şi jumătate de chinuri.
Ovidiu Constantinescu, pacient: "De la primele simptome, până la diagnostic, au trecut 9 luni. Sunt dureri crâncene. Dureri care sar de la o încheietură la alta, în primă fază pur şi simplu ajunsesem la o curiozitate morbidă să văd care dintre încheieturi o să mă doară astăzi."
Doru Ştefan a trecut prin aceleaşi dureri. La 19 ani a simţit primele efecte ale bolii. Mai târziu a venit şi diagnosticul: poliartrită reumatoidă. Acum are 42 de ani şi încă face tratament intravenos o dată pe lună.
Doru Ştefan, pacient: "A început totul foarte ciudat, aş putea să zic. Mă durea un călcâi. Care durere s-a amplificat, am început să merg şchiop din cauza durerii şi după aceea au început articulaţiile."
Bolile reumatice sunt extrem de dureroase şi afectează în primă fază articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele. Mai apoi, suferinţa poate ajunge la inimă, rinichi, plămâni şi piele. Efectele pot fi ireversibile, dacă diagnosticul nu este pus în timp util. Jumătate dintre cei care nu mai pot merge la muncă suferă de aceste afecţiuni.
Ruxandra Ionesc, preşedinte Societatea Română de Reumatologie: "Pensioanarea precoce se referă la faptul că pacienţii cu boli reumatice pot să aibă nevoie la un moment dat de un însoţitor."
"Fără amânare, fă o programare!" este mesajul campaniei iniţiate de medici şi asociaţiile de pacienţi, cu sprijin european.
Autorităţile române promit finanţare pentru prevenţia bolilor reumatice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰