26.000 de tone de azotat de amoniu, substanța care a produs tragedia din Beirut, sunt depozitate în Portul Constanța (Video)
O bombă cu ceas ticăie la vedere în portul Constanţa. 26 de mii de tone de azotat de amoniu, una dintre cele mai explozibile substanţe, sunt depozitate la câteva sute de metri de blocuri şi case. E o cantitate de 10 ori mai mare decât cea care a provocat tragedia de la Beirut. Iar o parte din marfă nu are autorizaţii de mediu. Speriate de pericol, autorităţile controlează toate depozitele din ţară.
- În Portul Constanța avem o cantitate de 10 ori mai mare de azotat de amoniu decât exista în Beirut.
- Autoritățile vor să ia măsuri pentru a se evita producerea unei tragedii precum cea din Beirut.
Azotat de amoniu sau nitrat de amoniu. Unul dintre cele mai folosite îngrăşăminte din agricultură. Dar şi unul din cele mai periculoase materiale explozibile. După tragedia de la Beirut, autorităţile au început să verifice toate depozitele din România pentru a vedea cum este ţinută marfa.
Numai în Portul Constanţa sunt mii de tone de îngrăşământ, de 10 ori mai mult decât în depozitul care a explodat în Liban. Mii se saci stau sub cerul liber, la câteva sute de metri de blocuri de locuinţe şi zone circulate din oraş.
Costel Stanca, director Administraţia Portului Constanţa: Avem în prezent circa 25.900 de tone de azotat de amoniu depozitat în Constanța, la trei operatori portuari.
Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța: Trebuie păstrate în magazii aerisite. Depozitarea se face păstrându-se niște intervale pe rânduri, la o anumită înălțime.
Dar autorităţile portuare ne liniştesc.
Costel Stanca, director Administraţia Portului Constanţa: Toți operatorii portuari depozitează în regulă, respectă toate cerințele.
Normele ISU, da. Una dintre firme, însă, nu are autorizaţie de mediu. Are în depozite 5.000 de tone de azotat de amoniu care urmează să plece în următoarele două săptămâni în Ungaria.
Îngrăşămintele sunt importate de la acelaşi producător din Georgia care trimisese marfă şi în Liban.
Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța: Este o depozitare temporară în acest moment. Societatea respectivă nu deține această autorizație de mediu pentru depozitarea azotatului.
Firma riscă acum o amendă de 50 de mii de lei şi un dosar penal. Nu este singura companie verificată de autorităţi. În urmă cu trei zile, poliţiştii au descoperit la Galaţi 35 de tone de azotat de amoniu depozitat pe câmp, sub soarele arzător de august. La fel şi la Bihor, aproape 11 tone depozitate direct pe pământ. Ar fi putut declanşa o explozie. Chimiştii explică în ce fel poate fi fatal compusul chimic.
Iuliana Cocian, inginer chimist: Pericolul este foarte mare atunci când această substanță se află în apropierea combustibilului lichid, benzină, motorină. Au fost cazuri când explozia s-a produs pur și simplu din cauza fricțiunii dintre sacii de hârtie în care era ambalată substanța.
O tragedie a fost evitată la limită pe un drum din Timiş. Un camion încărcat cu de 24 tone de azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc pe drum. Pompierii au intervenit la timp.
Specialiştii recomandă ca substanţa să fie transportată, pe cât posibil, în anotimpul rece.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰