Antena Meniu Search
x

Video "Tot era ars. Şi acum e tot la fel". Pagube de milioane de lei pentru fermierii din Vaslui. Aşa o secetă nu s-a mai văzut în zonă din 1947

Seceta a produs pagube importante în judeţul Vaslui şi există toate şansele ca 2022 să fie unul dintre cei mai proşti ani pentru fermierii din zonă. Mai bine de 70% din culturile de porumb şi floarea soarelui sunt compromise. Chiar dacă ar ploua acum, şansele ca agricultorii să mai recupereze ceva sunt foarte mici. 

de Lili Trifu

la 16.07.2022, 08:56

Vezi și

În comuna vasluiană Bogdaneşti, culturile însămânţate în această primăvara se topesc sub razele de foc. Porumbul nu trece de 15 centrimetri, iar floarea soarelui, care trebuia să aibă peste 1 metru, masoara doar 30 de cm. 

Secetă ca în 1947

Vasile Manta - fermier: Floarea soarelui e arsă de tot. Dacă îi mai dă o ploiţă mai mişcă ceva ceva, dacă nu, moare.  

Ion Cehan - fermier- reporter: Îi afectată în totalitate. Nu mai avem nici o speranţă la ea. E moartă toată. Chiar dacă plouă nu se mai face nimic. Nu mai avem nici o speranţă. 

Pe acelaşi subiect

- De când n-a mai plouat în zonă?

- Vreo două luni de zile de când n-a mai plouat. 

Pierderile financiare sunt şi ele însemnate. Nici vorbă de profit anul acesta. 

Ion Cehan - fermier: Cam ce pierderi estimaţi la hectar?

- În jur de 30 de milioane la hectar, cu ierbicide, cu îngrăşământ, cu seminţe, cu arături, discuit. Toate muncile astea, în jur de 30 de milioane. 

Nelu Chirvasa  - fermier: O să mai cheltuie oamenii să dea cu discul sau ca să distrugă culturile de floare sau porumb ca să poată semăna. Să bagi Gloria într-un lan de floarea soarelui din care nu scoţi nimic e altă cheltuială.

Petrică Cernat - fermier: Am băgat cinci tiruri de îngrăşăminte. E un miliard tirul de îngrăşământ. 

Bătrânii comunei spun că n-au mai văzut asemenea prăpăd pe câmpuri de la marea secetă din 1947, de mai bine de 7 decenii.

Vasile Manta - fermier: Tot era ars. Şi acum e tot la fel. 

Iar veştile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Seceta pedologică severă, resimțită în trei sferturi din țară, va continua și în săptămânile următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » "Tot era ars. Şi acum e tot la fel". Pagube de milioane de lei pentru fermierii din Vaslui. Aşa o secetă nu s-a mai văzut în zonă din 1947