Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Paşte 2023. Pericolul ascuns în "portbagajele maşinilor" înainte de sărbători. Avertismentul ANPC pentru români

Paşte 2023. Românii care se pregătesc deja de cumpărăturile pentru masa de sărbători trebuie să fie foarte atenţi. Preţurile mai mici ale vânzătorilor neautorizaţi pot ascunde adevărate pericole. În acest sens, conducerea ANPC a transmis mai multe recomandări, potrivit news.ro

de Redactia Observator

la 09.04.2023 , 15:00

Paşte 2023. Pericolul ascuns în "portbagajele maşinilor" înainte de sărbători. Avertismentul ANPC pentru români
Paşte 2023. Pericolul ascuns în "portbagajele maşinilor" înainte de sărbători. Avertismentul ANPC pentru români - Shutterstock

"Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", recomandă într-o postare pe pagina sa de Facebook Paul Anghel, director general al ANPC.

De asemenea, el propune să se verifice, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine.

Cum trebuie să arate carnea de calitate

Articolul continuă după reclamă

"Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt", precizează el, recomand totodată cumpărărtorilor să fie atenţi la preţ.

Pe acelaşi subiect

În cazul ouălor, acestea vor fi cumpărate numai din locuri special amenajate, autorizate.

"Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.  La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş.  În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;  L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g şi mai mică de 73 g;  M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g şi mai mică de 63 g;  S – mic: greutate mai mică de 53 g;  o indicaţie a metodei de creştere a găinilor;  o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului; data de valabilitate minimă", explică Paul Anghel.

Şi achiziţionarea vopselei pentru ouă necesită atenţie, urmând să fie făcută numai din locuri autorizate. "Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate", avertizează responsabilul ANPC.

Recomandări şi pentru achiziţionarea vinului

 El are recomandări şi pentru cei care cumpără vinuri.

"Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie.  La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri", mai afirmă directorul general în ANPC.

Paul Anghel aminteşte că, în urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC au constatat următoarele abateri la comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale: ouă cu data durabilităţii minimale depăşită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate (marcare ilizibilă); ouă depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros; comercializarea de ouă sparte, crăpate sau murdare, acoperite de corpuri străine; neafişarea la locul de vânzare a ouălor în vrac a informaţiilor obligatorii prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data durabilităţii minimale); utilizarea unor spaţii de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate; vopsea de ouă cu data durabilităţii minimale depăşită de 5-7 luni; se comercializau sub denumirea de vopsea de ouă coloranţi fără elemente de identificare şi caracterizare. 

La produsele prapor congelat şi limbă vită s-a constatat schimbarea stării termice din produse refrigerate în produse congelate şi, de asemenea, s-au găsit la comercializare părţi de carcasă miel netoaletată, cu urme de blană, organe de miel congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, în vederea comercializării, în ambalaje deteriorate (sparte) şi fără clipsuri care să închidă ambalajul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi pregătite variante în caz de blackout?
Observator » Stiri sociale » Paşte 2023. Pericolul ascuns în "portbagajele maşinilor" înainte de sărbători. Avertismentul ANPC pentru români