Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tradiții de Sfântul Ion. Ce înseamnă "Iordănitul femeilor"

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ion. Pe 7 ianuarie 2024 românii sărbătoresc cu bucurie Sfântul Ion, ocazie care marchează finalul sărbătorilor de iarnă și aduce în prim-plan obiceiuri tradiționale pline de semnificație. De la "Iordănitul" simbolic și stropitul cu apă pentru noroc, până la mesele festive și urările călduroase adresate celor peste două milioane de români ce poartă numele sfântului, această zi este un prilej de veselie în toate colțurile țării.

de Redactia Observator

la 06.01.2025 , 15:56

Sfântul Ion Tradiții de Sfântul Ion. Ce înseamnă "Iordănitul femeilor" - Profimedia Images

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de "Înaintemergătorul", pentru ca a anunțat venirea lui Hristos.

Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar soția lui era din neamul lui Aaron și erau rude cu Sfinții Părinti Ioachim și Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naste un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan.

Pentru ca Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Prorocul Maleahi îl vesteste ca fiind "Îngerul Domnului" care avea să-I pregătească calea. El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernării lui Pilat din Pont).

Articolul continuă după reclamă

Sf. Ion, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci ca să scapi de supărări

Pe acelaşi subiect

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion",“Înaintemergătorul Domnului" sau“Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul".

Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul "Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se "iordănesc".

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala"

Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bonul fiscal?
Observator » Ştiri sociale » Tradiții de Sfântul Ion. Ce înseamnă "Iordănitul femeilor"