Antena Meniu Search
x

Video Transportul elevilor la școală le dă mari bătăi de cap autorităţilor

Elevii ar putea primi bani de la şcoală pentru abonamentele de microbuze. Este soluţia propusă de Ministerul Educaţiei în scandalul privind transportul copiilor la şcoală. Firmele care se ocupă de asta au început să refuze elevii, ba chiar le cer părinţilor sute de lei pentru a continua cursele. Spun că nu pot să le ofere gratuitate, pentru că nici ei nu-şi pot deconta ulterior cheltuielile.

de Sorin Tanţoş

la 04.03.2021, 19:33

Vezi și
  • Transportul elevilor la şcoală dă mari bătăi de cap autorităţilor
  • Legea nu are nici până în acest moment normele de aplicare.

Transportul elevilor la şcoală dă mari bătăi de cap autorităţilor. Tot mai mulţi părinţi ne-au scris pe Fii Observator că legea dată de ministerul Educaţiei nu este respectată de către transportatori. 

Ilie Dulă - părinte: "E ceva strigător la cer. În fiecare zi vine nevasta patronului şi le zice copiilor: Dacă mâine nu vii cu bani de abonament, nu mai ai ce cauta în autobuz. Dă copiii jos din autobuz. De exemplu ieri le-a spus: Nu mai aveţi ce căuta fără bani. Veniţi cu bani că noi nu avem bani de motorină."

De fapt, totul pleacă de la lege, care nu are nici până în aceste momente normele de aplicare

S-a ajuns în această situaţie pentru că legea prin care elevilor le este asigurat transportul gratuit la şcoală nu are şi normele de aplicare. O problemă care persistă încă din luna noiembrie. Atunci, Ministerul Educaţiei anunţa că elevii vor avea gratuitate, indiferent de rută, iar transportatorii ar fi urmat să primească bani de la stat pentru decontarea cheltuielilor. Doar că nici până acum nu s-a întâmplat asta.

Ildiko Nyaguy - administrator firmă de transport: Nu ştim nici cine decontează. Suntem din noiembrie, deci de când s-a dat legea, de atunci tot ne zice în fiecare lună. Că ne plătesc, nu plătesc dar nimeni nu ştie cum. Dacă am şti, ne-am face un plan şi am şti cum să ne organizăm.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că în aceste condiţii elevii riscă să renunţe la şcoală. 

Localnici: Probabil ca ei tocmai pe asta se bazează că omul face tot posibilul ca să plătească banii aia. Lumea e mai necăjită un pic. Nu are posibilitatea totdeauna să plătească. Foarte greu.  Îi obligă pe copii, pe părinţi să plătim noi. Şi de unde bani? 220 de lei pe lună. Abonamentul. Şi se duc în picioare, nu au locuri. 

Soluţia ar urma să vină printr-o ordonanţă de urgenţă care va face posibilă decontarea navetei elevilor. O noutate ar fi că elevii vor primi din partea şcolii bani în avans pentru cumpărarea abonamentelor.

Sorin Cîmpeanu - ministrul Educaţiei: Nu au reuşit să avizeze toate ministerele care erau trecute în poziţia de avizator. Spre deosebire de tariful de 10 lei per 3 km valabil înainte, acum sunt prevăzute de trei ori mai mult, următorii km fiind decontabili până la 50. 141 de lei pentru o distanţă de 50 km. Tot ce depăşeşte 50 de km, a doua noutate se decontează de asemenea, s-a scos limita de decontare pentru distanţă.

Problema transportului elevilor urmează să se rezolve miercurea viitoare, în şedinţa de Guvern.

- material realizat cu informații și imagini furnizate de telespectatori pe Fii Observator -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Transportul elevilor la școală le dă mari bătăi de cap autorităţilor