Trecerile de pietoni iluminate cu reflectoare LED salvează vieţi (Video)
Perdele de lumină pentru salvarea de vieţi. Este soluţia găsită în câteva oraşe din România. La trecerile pentru pietoni au fost montate reflectoare LED. Iar efectele se văd în statisticile Poliţiei Rutiere. Sunt mult mai puţine accidente.
- Trecerile de pietoni iluminate cu reflectoare LED salvează vieţi
- Numărul accidentelor înregistrate în zonele respective a scăzut
Perdele de lumină pentru salvarea de vieţi. Este soluţia găsită în câteva oraşe din România. La trecerile pentru pietoni au fost montate reflectoare LED. Iar efectele se văd în statisticile Poliţiei Rutiere. Sunt mult mai puţine accidente.
Nu s-au ivit încă zorii, dar pe această stradă din Cluj-Napoca parcă e miezul zilei.
Cele două corpuri de iluminat cu led formează o perdea de lumină puternică exact deasupra trecerii pentru pietoni, făcând-o mult mai vizibilă.
În acest mod, pietonii aflaţi în deplasare sunt văzuţi de către şoferi chiar şi de la 30 de metri distanţă.
- Trei copii, bătuți pe podul pietonal Elisabeta din Cluj-Napoca. Unul dintre ei, de 14 ani, a ajuns la spital
- Băut bine şi fără permis, un tânăr moldovean a făcut prăpăd cu maşina pe o stradă din Cluj. A ieşit...
- Mai mulți clujeni, picnic cu slănină, brânză de oaie și ceapă, pe plajă în Filipine: "Am luat câte o...
- Diferenţele dintre noile buletine cu cip şi cele fără
- Primul oraş din România care vrea să interzică fumatul în aproape toate spaţiile publice: "Am pus proiectul în...
Vederea reprezintă 80% din viteza de reacţie a unui şofer. De un an, pietonii din această zonă sunt protejaţi de lumina puternică.
Prima trecere de pietoni din Cluj-Napoca a fost suprailuminată în urmă cu aproape trei ani, într-un proiect pilot. Acum, numărul lor a ajuns la 83. Până la sfârşitul anului vor fi însă 121.
"Mi se pare o treabă excelentă. Adică, eu cred că aşa ar trebui să arate toate trecerile de pietoni. În momentul în care carosabilul arată aşa şi e umed, e cam imposibil să vezi. Mai ales în momentul în care marcajele sunt murdare".
Totuşi, pietonii nu trebuie să se bazeze doar pe reacţiile şoferilor, ci, obligatoriu, să se asigure înainte să traverseze. Mai ales că, de multe ori, maşinile parcate neregulamentar reduc vizibilitatea.
"Sunt unii care dau prioritate, dar unii care merg ca nebunii. Deci, trebuie noi, pietonii, să ne asigurăm mult mai mult. Chiar când trec cu copii mici".
Valoarea totală a investiției este de 200.000 de lei.
Şi în oraşul Făgăraş, pe DN 1, autorităţile locale au anunţat începerea lucrărilor pentru iluminarea suplimentară cu sisteme LED a trecerilor de pietoni. Un proiect pilot asemănător a prins contur şi pe străzile din Sibiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰