Antena Meniu Search
x

Trenul cu muncitori români a plecat în Austria, din Timişoara. "Trebuie să mă duc la lucru"

Primul tren venit special să-i adune pe muncitorii români care vor lucra în Austria a pornit duminică spre destinaţie. În toată ţara, în plină pandemie, zeci de români şi-au luat rămas bun de la familii.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 10.05.2020, 22:14

Vezi și
  • Vagoanele sunt aranjate pentru respectarea distanţării sociale
  • Un alt tren cu muncitori pleacă peste 3 zile

Suntem în oraşul Pecica, judeţul Arad. În casa părintească, Tunde se pregăteşte de un drum lung. Se întoarce în Austria unde a mai lucrat doi ani ca îngrijitor pentru persoane în vârstă.

Tunde Szep: Am emoţii cu drumul pentru că acum ne punem în pericol cu coronavirusul şi nu ştiu pentru ce perioadă o să fiu plecată. De obicei suntem o lună, o lună acasă. Nu ca acum, cu perioada asta cu COVID-19, acum o să dureze două luni, trei luni. Depinde cum o să reuşim să venim către casă.

Românii vor rămâne o zi la Viena, cât li se face un test pentru coronavirus. După primirea rezultatelor, drumul lor va continua spre alte localităţi.

(Reporter): Ce spun părinţii tăi?

(Tunde Szep): Şi ei îşi fac griji pentru mine. Ei mai mult au zis că perioada asta n-ar trebui să mă pun pe drumuri. Dar trebuie să mă duc la lucru şi atunci asta e. Îşi fac griji pentru mine şi au emoţii, dar trecem peste.

În plină pandemie, austriecii au deschis graniţele pentru muncitorii din estul europei. 30.000 de vârstnici au nevoie de ajutor. Românii primesc 1400 de euro pe lună. Câştigul material vine cu un cost uriaş.... Tânăra îşi vede părinții cel mai des în poze.

Tunde Szep: Le pun în camera mea şi mă uit la ele în fiecare zi. Putem să vorbim la telefon, dar pozele mă ajută să mă liniştesc.

Szep Erzsebet, mama lui Tunde: E greu, mai ales acum că două luni a fost acasă cu noi. Mai mult de două luni şi ne-am obişnuit.

(Reporter): De ce o să vă fie cel mai dor?

(Szep Erzsebet): De prezenţa ei.

Alţi 80 de români vor lua în această seară drumul străinătăţii cu primul tren special destinat transportului lucrătorilor sezonieri.

În vagoane, oamenii vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie, dar şi mănuşi. De asemenea, urcarea, dar şi coborârea se vor face pe culoare speciale.

Pentru respectarea distanţării sociale, în vagoanele de tip cuşetă, oamenii vor sta câte trei în compartiment. Peste trei zile, un nou tren cu muncitori români va porni spre Austria. Apoi, aceste curse vor fi făcute regulat, câte una pe săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Trenul cu muncitori români a plecat în Austria, din Timişoara. "Trebuie să mă duc la lucru"