Antena Meniu Search
x

Un tronson de 37 de kilometri din Autostrada Sibiu - Pitești, scos la licitație pentru un miliard de euro

Cea mai scumpă porţiune de autostradă din România a fost scoasă la licitaţie. Peste un miliard de euro va costa primul tronson peste Carpaţi din Autostrada Sibiu-Piteşti. Lotul de 37 de kilometri ar trebui să fie gata peste șase ani.

de Redactia Observator

la 23.09.2020, 23:18

Vezi și
  • Tronsonul ar urma să fie gata în 2027.

Tronsonul Cornetu-Tigveni este cel mai scump şi cel mai dificil de realizat din cele cinci ale autostrăzii Sibiu-Piteşti. Va trece efectiv prin munte, printr-un tunel cu o lungime de 1700 de metri. Mult mai sus decât actualul drum naţional. 

Mihai Crăciun, Asociaţia Construim România: Înălţimea de traversare pe soluţia actuală este la 740 de metri înălţime. În condiţiile în care Valea Oltului are o altitudine maximă de 420 de metri. Asta înseamnă că toate camioanele care vor trece Carpaţii vor urca 300 de metri mai sus. 

Este al patrulea tronson scos la licitație din Autostrada peste Valea Oltului. 

Tronsonul 4 Tigveni - Curtea de Argeș a fost scos la licitaţie în martie 2019, însă până acum nu şi-a găsit constructorul. 

În iunie a fost emis ordinul de proiectare pentru lotul 5, Curtea de Argeș – Pitești, iar lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor.

În schimb, secţiunea 2 Boița-Cornetu nici măcar nu a fost licitată. 

Mihai Crăciun, Asociaţia Construim România: În cel mai optimist scenariu, se va putea circula pe autostradă din Piteşti până pe Valea Oltului, în fapt din Bucureşti până pe Valea Oltului la finalul lui 2025. De acolo până la Sibiu vor mai continua să lipsească cei 31 de kilometri ai lotului 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Aceștia nu sunt încă în execuţie şi presupunând că şi ei se vor scoate la licitaţie şi vor fi contractaţi în perioada următoare, putem vorbi de o autostradă continuă de la Sibiu la Piteşti la sfârşitul lui 2027. 

Primul studiu pentru construcţia autostrăzii a fost realizat în 1972. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un tronson de 37 de kilometri din Autostrada Sibiu - Pitești, scos la licitație pentru un miliard de euro