Antena Meniu Search
x

Turiştii blocaţi în Antarctica încă din Ajunul Crăciunului au fost salvaţi

Cei 52 de cercetători şi turişti blocaţi în Antarctica încă din Ajunul Crăciunului au fost salvaţi şi se îndreaptă spre Australia. Nava rusească pe care se aflau fusese prinsă în banchiza de gheaţă după o răcire bruscă a vremii.

Vezi și

Nava rusească a părăsit Noua Zeelandă în noiembrie şi a navigat printr-o zonă care ar fi trebuit să fie liberă de gheţuri. Dar temperatura a scăzut brusc iar vasul a rămas prizonier al unei banchize groase şi solide.

Trei spărgătoare de gheaţă au încercat să-l elibereze, fără succes. Pasagerii, turişti şi cercetători din Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă, nu şi-au pierdut nici calmul, nici simţul umorului: de Anul Nou, au comentat situaţia într-un cântecel postat pe internet.

Între timp, exploratorii polari din mai multe ţări şi-au unit eforturile şi au conceput un plan de salvare. Prizonierii gheţurilor au ajutat, şi ei, la propria eliberare.

Noi trebuie să pregătim pista: întreaga echipă va bătători zăpada şi gheaţa, pentru ca elicopterul chinezesc de pe vasul "Dragonul Zăpezii" să poată ajunge la noi, când vremea va fi mai bună, a spus Chris Turney.

De îndată ce vremea a permis, elicopterul a aterizat pe terenul improvizat, mai întâi pentru a testa rezistenţa gheţii. Apoi a revenit pentru a-i prelua pe naufragiaţi.

În mai multe curse, elicopterul i-a adus pe toţi cei 52 de călători pe o navă australiană.

Aceasta a plecat spre Australia unde va ajunge pe la jumătatea lunii. Cei 22 de membri ai echipajului rus nu şi-au părăsit nava şi doar starea vremii va hotărî când se vor putea desprinde din banchiză pentru a pleca spre casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Turiştii blocaţi în Antarctica încă din Ajunul Crăciunului au fost salvaţi