Turiştii din Deltă se bucură de produsele din peşte afumat
S-a dat start sezonului de afumare a peştelui în Delta Dunării. Cele mai frumoase exemplare, abia prinse, de caras, somn, crap sau şalău ajung în aceste zile în afumători, iar apoi pe mesele turiştilor. După afumare, peştele îşi păstrează aroma săptămâni întregi.
S-a dat start sezonului de afumare a peştelui în Delta Dunării. Cele mai frumoase exemplare, abia prinse, de caras, somn, crap sau şalău ajung în aceste zile în afumători, iar apoi pe mesele turiştilor. După afumare, peştele îşi păstrează aroma săptămâni întregi. Rezistă chiar şi un an dacă este vidat şi pus la congelator.
Suntem pe malul lacului Goloviţa, în comuna tulceană Jurilovca. Aici, sezonul nu se încheie odată cu vremea frumoasă. În aerul rece de noiembrie, la tot pasul, te întâmpină aroma peştelui proapăt afumat.
După reţeta învăţată de la bunici, Alex afumă peştele cu fum de rumeguş de brad şi de pomi fructiferi. Pentru o culoare frumoasă, foloseşte şi câteva boabe de porumb. Prima regulă este ca peştele să fie proaspăt. Aşa că tânărul iese zilnic cu barca în deltă.
Peştii mari ajung negreşit în afumătoare. Prima dată însă se lasă la maturat şi sărat timp de 14 zile. Abia după alte 48 de ore, după ce au stat în apă şi la uscat, somnii şi caraşii ajung în fumul aromat.
Multe pensiuni aleg să cumpere peştele gata afumat de la micii producători sau de la fabricile din zonă.
Peştele afumat ajunge pe mesele turiştilor în platouri care costă până la 120 de lei.
Cei pasionaţi de pescuit se bazează pe propria captură. Toamna, merg special în Delta Dunării pentru câteva zile de relaxare în natură.
Delta oferă şi alte comori culinare. Spre exemplu, scrumbia de Dunăre, salata cu icre de ştiucă din Tulcea şi salata cu icre de crap au fost deja atestate tradiţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰