Turiştii din Năvodari, relaxare în praf şi zgomote de şantier
La Năvodari, turiştii care au ales septembrie pentru o vacanţă la malul mării se relaxează în zgomot şi praf de şantier. Bormaşinile acoperă sunetul valurilor, iar trotuarele sunt ocupate de terase. Oamenii îşi fac loc pe străzi, printre maşini.
La Năvodari, turiştii care au ales septembrie pentru o vacanţă la malul mării se relaxează în zgomot şi praf de şantier. Bormaşinile acoperă sunetul valurilor, iar trotuarele sunt ocupate de terase. Oamenii îşi fac loc pe străzi, printre maşini. Dezamăgiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor, turiştii caută liniştea şi civilizaţia peste graniţe, în staţiunile bulgăreşti.
O turistă spune că "plaja este frumoasă dar, din păcăte, zona de lângă clădiri e aproape de necirculat. Puse haotic, nu se poate trece printre ele, la un moment dat m-am şi încurcat. Rămăsesem în spatele blocului şi nu aveam pe unde să trec".
Bine aţi venit în şantierul Năvodari! Zona turistică, de o sălbăticie neprietenoasă, surprinde neplăcut turiştii. Iar contrastele îi şochează. O clădire cu vedere la mare este lipită de alta din care răsună bormaşinile. În Năvodari s-a construit haotic. Bloc lângă bloc, vilă lângă vilă, cât mai aproape de mare.
În unele locuri, trotuarele au fost ocupate de terase, iar pietonii împart şoseaua cu maşinile.
Proprietarul unei terase susţine că "am contract cu Primăria pentru trotuar, pentru spaţiul de pe domeniul public. Dacă este ilegal, este problema lor".
La Primăria din Năvodari, se adună plângeri. Însă cei care fac sesizări nu primesc lămuriri clare.
Am încercat şi noi să-l întrebăm pe primarul din Năvodari despre dezvoltarea haotică a zonei, dar a refuzat discuţia.
Şantierul din Năvodari i-a făcut pe mulţi turişti să treacă graniţa spre Bulgaria, la Krapeţ.
O turistă spune că "ne place liniştea din Bulgaria, sălbăticia, natura, ne place faptul că aici este curat, că lumea este civilizată".
Români am întâlnit şi în Balcic. În timp ce la Mamaia, terasele îşi închid porţile, oraşul drag Reginei Maria e plin de turişti. Admiră aici arhitectura, străzile curate care coboară spre mare şi grădinile cu trandafiri.
Datorită versanţilor din calcar, Balcic este cunoscut drept Oraşul Alb. Întreaga zonă poartă denumirea de Coasta de Argint. Clădirile au spaţii generoase între ele, iar vegetaţia este din belşug.
Balcic e cel mai apropiat exemplu de cum se face turism, aproape de graniţa României. Cum să construieşti într-o staţiune păstrând arhitectura şi istoria locului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰