Antena Meniu Search
x

Video Un adăpost antiaerian uriaş, care ar putea proteja mii de oameni, e "invizibil" în acte. Totul a fost furat sau vandalizat

Cel mai mare adăpost antiaerian din Reşita nu are stăpân. Structura săpată în piatră ar putea adăposti mii de oameni, însă, pentru că nu mai apare în nicio evidenţă, este neclar cine ar trebui să aibă grijă de ea. Primăria Reşiţa ar dori să preia administrarea, după ce se lămureşte situaţia. 

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 08:40

Vezi și

Adăpostul, ajuns astăzi într-o stare deplorabilă, nu apare în niciun document oficial. Nici la Primărie, nici la fostul combinat siderurgic, care l-a folosit în urmă cu mulţi ani ca depozit, dar nici la ISU, ca obiectiv strategic. "În cazul în care nu-l revendică nimeni sau nu declară nimeni că e al lui, Primăria Reşiţa probabil că va face demersurile necesare să-l preia în administrare", crede ing. Daniel Călin, director Direcţia de întreţinere şi reparare a patrimoniului local din Primăria Reșița. Nici oamenii din zonă nu prea ştiu de existenţa lui. "Nu ştiam", spune o femeie, iar o alta continuă: "Habar n-am ce să vă spun, dar nu ştiu".

Adăpostul din colină, care se întinde sub Dealul Mare

Adăpostul este situat în apropierea cartierului Dealul Mare, într-una dintre coline, lângă clădirile de birouri dezafectate ale fostului Combinat Siderurgic. "Uite aici! Aici e filtru de aerisire. Şi aici a fost o altă intrare, prin anii '80, '70, '80, dar care, ulterior, a fost zidită", arată un localnic. "Prin anii '70, '60, să zic aşa, a fost folosit ca adăpost. Pentru că părinţii, bunicii, mi-au povestit că merge pe sub întreg Dealul Mare", povesteşte Hardy Chwoika, jurnalist și locuitor din cartierul Dealul Mare.

Adăpostul avea instalaţie electrică, sisteme de aeraj, bănci din lemn, grupuri sanitare, canalizare, generatoare de curent electric şi mai multe ieşiri. Iar buncărele și tunelurile erau prevăzute cu porți și uși blindate. 

Pe acelaşi subiect

Zeci de ani mai târziu, totul a fost furat sau vandalizat

Totul a fost calculat și construit în așa fel încât să ofere protecţie maximă. Acum, nu mai are nimic. Totul a fost furat sau vandalizat. Şi se pare că nu este singurul aflat în această stare. "Se pare că mai sunt. Repet, cei de la ISU, vorbesc la nivel de 2016, nu am avut niciodată datele, planurile, sau aşa mai departe", spune colonelul în rezervă Ilarie Bușe, fost comandant Unitatea de pompieri militari Caraș Severin, actualul ISU Semenic. 

Oficial, în Caraș-Severin există 35 de adăposturi de protecție civilă publice, în cazul unui atac aerian. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Un adăpost antiaerian uriaş, care ar putea proteja mii de oameni, e "invizibil" în acte. Totul a fost furat sau vandalizat