Antena Meniu Search
x

Video Românii fac "turism" pentru paşapoarte. Drumuri de sute de kilometri pentru acte: "Am vrut să obţin unul în a 3-a zi de război şi mi-au spus că în luna mai"

Atât de mare este disperarea după un paşaport că unii români sunt dispuşi să călătorească sute de kilometri ca să obţină unul. Asta după ce mai multe județe au rămas fără locuri libere pentru următoarele luni. Chiar dacă nu au în plan vacanţe exotice, oamenii îşi fac paşapoarte de teamă că războiul Rusiei cu Ucraina va depăşi graniţele ţării vecine.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 17.03.2022, 21:56

Vezi și

Marius a venit de la 150 de kilometri distanţă, în Baia Mare, ca să îşi reînnoiească paşaportul. În Cluj-Napoca, unde locuieşte el, nu a mai găsit locuri libere pe platforma de programare decât peste două luni. Iar el are nevoie de paşaport cât mai rapid. "Ceea ce doream eu să fac era să trec cu convoiul în Ucraina şi pentru asta aveam nevoie rapid de paşaport. Prima dată am încercat cred că în a treia sau a patra zi de război tot aşa pentru Ucraina şi am primit primul răspuns pentru începutul lunii mai", a declarat Marius Butuc.

La nivel naţional s-a înregistrat o creştere a cererilor cu 450% faţă de anul trecut

Cum nu sunt şoferi destui pentru convoaiele umanitare care pleacă în ţara vecină, Marius s-a gândit să încerce să se programeze în judeţele apropiate. Ca peste tot în ţară, programul serviciului de paşapoarte a fost prelungit, iar ghişeele sunt deschise şi sâmbăta. În ultimele două săptămâni, în Baia mare numărul cererilor a crescut de trei ori faţă de începutul anului. Asta şi pentru că vin oameni din alte judeţe.

"Judeţele din care vin sunt judeţele limitrofe şi aş putea să mai spun că mai vin de la Cluj-Napoca. În general în perioadele astea se aglomerează serviciile de paşapoarte pentru că începe să se încălzească vremea, lumea se gândeşte la concedii, să plece într-un sejur undeva", a declarat Rudolf Stauder, prefect Maramureș. Alţii îşi fac însă paşapoarte de frica unui posibil război la noi. În Baia Mare, pentru o programare la serviciul de paşapoarte, oamenii trebuie să aştepte în jur de o săptămână. După izbucnirea războiului din Ucraina, la nivel naţional s-a înregistrat o creştere a cererilor cu 450% faţă de anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii fac "turism" pentru paşapoarte. Drumuri de sute de kilometri pentru acte: "Am vrut să obţin unul în a 3-a zi de război şi mi-au spus că în luna mai"