Antena Meniu Search
x

Video Un artizan creează încălţări unice, inspirate din antichitate

Sărbătorile de iarnă se apropie, aşa că mulţi caută deja cadoul perfect. Dacă nu aveţi inspiraţie, vă propunem ceva unic: opincuţe antice. Un bărbat din Deva face astfel de încălţări inedite. De la modelele purtate de romani, până la cele inspirate de popoarele barbare ale Europei, de daci sau de celţi, toate se regăsesc în creaţiile artizanului.

de Redactia Observator

la 09.12.2020, 17:46

Vezi și
  • Un artizan creează încălţări unice, inspirate din antichitate
  • Omul s-a alăturat de zece ani trupelor de reconstituire istorică

Totul se face manual, din piele. Modelele după care lucrează artizanul sunt reconstituiri după opincile purtate de oamenii din antichitate, modele care apar, de exemplu, pe Columna lui Traian. Ele sunt numite carbatine.

Cristian Damiean, artizan: Strămoşii din perioada antică purtau astfel de încălţăminte. E posibil ca şi ai noştri, dacii să fi purtat. Se pare că denumirea de carbatină vine de la o singură bucată de piele, din care se construia un papuc.

Cristian s-a alăturat de 10 ani trupelor de reconstituire istorică. Este unul dintre dacii pe care îi putem admira la festivaluri, atât în luptă, cât şi la ateliere. De fapt, aşa a şi început să meşterească piese de încălţăminte.

Cum a început totul

Cristian Damiean, artizan: De la Alexia a plecat totul. Prima dată când am ieşit cu ea la un festival avea 10 luni şi bineînţeles că am fost nevoit să îi fac o pereche de papucei din piele. Încă îi mai păstrăm. Păstrăm fiecare generaţie de papuci ai ei, făcută pentru ea. 

Fetiţa artizanului are o mulţime de perechi de încălţăminte meşterite de tatăl ei de-a lungul timpului. Pentru ea, dar şi pentru păpuşi.

Alexia Damiean, fiica artizanului: Sunt foarte mici, încă sunt şi mari.

Artizanul lucrează şi miniaturi ale opincilor, pe care cei interesaţi le pot folosi ca breloc pentru chei. Toate modelele create de el sunt acreditate de către arheologi care spun că piesele respectă realitatea istorică. Astfel, sunt cadoul ideal pentru iubitorii de istorie.

Angelica Bălos, arheolog: Poate atrag şi în felul ăsta oamenii să citească mai mult despre încălţămintea antică. Poate îşi diversifică. Ar putea să facă mai multe modele.

Pentru că în magazine preţul papucilor ajunge să fie dublu, artizanul a decis să îi vândă singur, pe internet. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Un artizan creează încălţări unice, inspirate din antichitate