Antena Meniu Search
x

Povestea celei mai mari turnătorii de clopote din România. Un reportaj exclusiv Observator

Clopotele produse într-o localitate din Maramureş ajung nu doar la parahiile de la noi, ci şi în biserici cu renume din străinătate!

Vezi și

Clopotele produse într-o localitate din Maramureş ajung nu doar la parahiile de la noi, ci şi în biserici cu renume din străinătate! Au devenit celebre atât pentru sunetul unic, dar şi pentru designul deosebit. Clopotele sunt realizate de un bărbat din Satulung, care are cea mai mare turnătorie din ţară.

La cum sună clopotul, n-ai spune că e turnat într-o mică localitate din Maramureş. Şi nici că ceva produs într-un sat din Maramureş va ajunge tocmai la o biserică din Spania. "Este un clopot pregătit de livrare. Jugurile din lemn de stejar, ultima tehnologie în domeniu pe plan mondial." 

În urmă cu mai bine de 15 ani, nici lui Radu nu-i trecea prin cap că va realiza astfel de comenzi: "Sosisem din armată. Voiam să mă căsătoresc şi aveam o problemă: nu ştiam cu ce o să-mi hrănesc soţia. La un moment dat am zis: tot nu mă angajează nimeni, n-am şanse să mă angajez şofer. O să fac cea mai mare turnătorie de clopote din România." 

La acea vreme, totul părea doar un vis. Încet-încet, a învăţat toate secretele artei. Iar acum, turnătoria lui e cea mai mare din ţară. Şi clopotele sunt căutate de cele mai mari biserici: "Sunt acordate foarte fin. Trebuie să redea o partitură muzicală. Ne place să le ornamentăm frumos, să le lucrăm frumos, pentru că, în timp, vor avea valoare istorică. E ca o istorie care nu se va şterge." 

O istorie pentru care e nevoie de mută trudă, dar şi de aliaje de cea mai bună calitate: "Facem calitate şi produsul se recomandă. Mulţi preoţi zic: domnu Blotor, să-mi faci lucrarea bună, bună, că vă facem o reclamă. Zic, părinte, nu trebuie să te necăjeşti. Că îşi face clopotul reclamă." 

Şi aşa, clopotele făcute la Satulung, ajung să fie tot mai căutate. Chiar dacă preţul lor nu e deloc unul neglijabil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Povestea celei mai mari turnătorii de clopote din România. Un reportaj exclusiv Observator