SPECIAL! Un conac boieresc, distrus de sateni
In locul conacului din judetul Constanta a aparut, peste iarna, un munte de moloz. Cladirea a fost dezmembrata caramida cu caramida
Ca in Romania nu se mai pune pret pe nimic de valoare nu mai e o noutate pentru nimeni. Suntem inconjurati de kitsch, ne plangem ca nimic nu e de calitate si totusi lasam ca putinele lucruri frumoase care ne-au ramas sa se duca pe apa Sambetei. Exemple sunt cu duimul. Azi va vom prezenta unul dintre ele. Acest material trebuia sa fie despre un conac din judetul Constanta. Trebuia, dar realitatea romaneasca nu ne-a lasat. Cand reporterii nostri au ajuns pe mosie, conacul disparuse de pe fata pamantului.
In locul conacului a aparut, peste iarna, un munte de moloz. Cladirea a fost dezmembrata caramida cu caramida. De cine nu e greu de ghicit. Aproape in fiecare curte din localitatea Mosneni sunt gramezi de piatra si caramida.
Conacul, construit in perioada interbelica de un mosier bogat din Bucuresti, a fost casa sotiei lui. Omul n-a supravietuit razboiului. Asa a ajuns sa fie cunoscut, drept conacul coanei Raduleasca. Era o bijuterie arhitectonica ridicata de acelasi arhitect care a construit Moscheea si Cazinoul din Constanta. Cladirea a rezistat comunistilor, Revolutiei si retrocedarilor. A stat in picioare, abandonat, pana de iarna trecuta. In trei luni, a fost ras de pe fata pamantului.
Ca doar traditionalul chirpici se completeaza magistral cu piatra fina si cu marmura sau cu o lemnarie baroca. Prea putin a contat. Daca nimeni nu-l revendica si sta si ocupa spatiu de pomana, mai bine sa-l demolam. Pana la urma, ecoul demolarii a ajuns si la Politie. Si s-a lasat cu dosar penal.
"Exista doua dosare penale aflate in lucru sa sediul postului de politie. Unul dintre el este cu autori cunoscuti, este vorba de sase persoane din localiatate cercetate in stare de libertate pentru furt calificat si distrugere", a declarat Bogdan Paduraru, purtator de cuvant al IPJ Constanta.
Oricum, indiferent daca cineva va fi sau nu condamnat, nimeni nu va putea readuce la viata bijuteria arhitectonica transformata in piese de schimb de nepasarea si nevolnicia unora.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰