SPECIAL! Un drum national din Maramures n-a mai fost reabilitat din anii '70
In Romania exista o rezervatie unica in lume!.O rezervatie care s-a incapatanat sa se dezvolte acolo unde omul a croit cale. Chiar pe drum. Este o rezervatie a gropilor, crescuta la san de ignoranta autoritatilor.
Pe un drum national din Maramures, gasim toate tipurile de gropi cunoscute omului, plus cateva care, momentan, nu au fost catalogate. Singurii care nu se bucura de maretia craterelor sunt soferii care au drum spre Borsa. Ei, dar mai ales masinile lor care se rup prin fiecare crater. Spre bucuria vulcanizarilor si a atelierelor auto care au inflorit in zona.
Cand a aparut rezervatia de gropi in mijlocul drumului, nu stie nimeni cu exactitate. Cei mai batrani sunt gata sa jure cu mana pe Scripturi ca primul depozit de gropi made in Romania exista aici inca de pe vremea dacilor. Altii spun ca gropile nu sunt specifice zonei si au fost aduse de migratori. Oficial, gropile au aparut pentru ca aici au gasit mediul prielnic pentru a se dezvolta. Un drum nou, ignorat de autoritati.
Cum toate conditiile pentru dezvoltarea unui ecosistem al gropilor erau intrunite, craterele n-au avut nevoie decat timp ca sa se dezvolte. Astazi, pe Drumul National 18, pe tronsonul Moisei-Iacobeni, avem toate tipurile de gropi posibile. Gropi adanci, gropi late, gropi surpriza, gropi capcana, gropi helesteu. S-a ajuns intr-atat de departe, incat pana si gropile mai mari au gropi mai mici. Iar cei care s-au avantat in habitatul gropilor, au fost nevoiti sa se adapteze mediului.
Gropile de astazi au stramosi care se trag din primele zile ale drumului. In aceste conditii, ce se poate face pentru a impaca si capra si varza?
“In urma cu doi, trei ani de zile s-a aprobat bugetul si proiectul pentru reabilitarea drumului, iar intre Moisei, tronsonul care cuprinde si Borsa, Moisei si Iacobeni, cei 80 de kilometri au fost castigati de o firma din Israel, care a demarat lucrarile chiar foarte bine anul trecut”, spune viceprimarul din Borsa, Sorin Timis.
Minunea n-a durat decat un an. La inceputul lui 2013, oamenii au aflat ca finantarile pentru finalizarea lucrarilor nu si-au gasit loc in buget. Un proiect deja inceput a primit fabuloasa suma de 0 lei. Asta, inmultita cu eforturile depuse pana acum dau un singur rezultat. Un mare zero barat. Groapa castiga.
Dar intr-un mediu neprielnic masinilor se dezvolta afacerile de profil. Ca dovada, intr-un singur satuc exista sapte vulcanizari. De ce, e simplu de inteles. E suficient sa te incumeti doar cativa metri in mediul natural al gropii care te pandeste la fiecare metru.
Zilele trecute, primarul din Borsa si reprezentantul in Parlament al colegiului de aici au reusit sa obtina doua milioane de euro pentru continuarea lucrarilor la drum. Dar pana nu vad lucrurile puse in practica, oamenii au mai mare incredere in gropi decat in politicieni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰