Antena Meniu Search
x

Video Un scafandru a scufundat "o comoară" de peste 350 de kilograme în zona Cazinoului din Constanța: "Din pură pasiune"

Un muzeu subacvatic apare în zona cazinoului din Constanţa. Un fost scafandru militar a realizat două statui, care cântăresc peste 350 de kilograme, pe care le-a coborât pe fundul mării. Artistul lucrează acum la al treilea exponat, care va ajunge şi el la 6 metri adâncime. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 16.11.2023, 10:53

Vezi și

Ideea unei expoziţii în Marea Neagră i-a venit lui Pascale Roibu încă de acum trei ani. A comandat o statuie din lemn de plop a poetului roman Ovidius Naso şi a scufundat-o în 2019. După ceva timp, a adus-o la suprafaţă pentru că şi-a dat seama că putrezeşte. A realizat chiar el una identică, dintr-un material care rezistă mai bine eroziunii la adâncime. Apoi a trecut la a doua lucrare. 

  • Pascale Roibu, scafandru: Am realizat bustul unui scafandru greu, l-am realizat din lut, din modelaj şi apoi am făcut o matriţă şi o contramatriţă şi l-am turnat din ciment solid, rezistent la apă, cu fier beton. 

Statui pe fundul mării, în zona cazinoului din Constanța

A dorit neaparat ca statuia să ajungă pe fundul mării până mâine când este sărbătorită Ziua Scafandrului Român. 

Pe acelaşi subiect
  • Andrei Neagu, manager galerie de artă: Era o vreme cumplită, vânt şi a muncit şase ore, împreună cu un coleg, ca să scufunde două statui, două busturi care aveau 180 de kilograme, fără să aibă niciun fel de tehnică, fără macarale, fără nimic. Bidoane de murături, funii şi foarte multă muncă. Ingeniozitate tipic românească. 

Iar fostul scafandru militar nu vrea să se oprească aici. 

  • Pascale Roibu, scafandru: Este o expoziţie de statui pe care vreau să o îmbogăţesc, este din pură pasiune. Un lucru aproape terminat este statuia zeului Poseidon.

Exponatele pot fi văzute nu doar de cei care coboară în adâncuri

  • Andreea Filip, reporter Observator: Muzeul subacvatic, unic în România, este aici în preajma cazinoului din Constanţa, o zonă foarte accesibilă pasionaţilor de scufundări. Cei care nu au suficient curaj, dar au noroc ca apa să fie limpede, pot vedea sculpturile de la suprafaţă pentru că sunt poziţionate la o adâncime de doar şase metri. 

Proiectul poate să încurajeze o activitate mai puţin practicată la noi - divingul - mai ales că în Marea Neagră se ascund numeroase epave, printre care şi celebra navă militară sovietică ''Distrugătorul Moscova'', dar şi ''Arcadia'' - un vas din Primul Război Mondial. 

  • Glicherie Caraivan, geolog: Majoritatea epavelor identificate sunt moderne, au mai puţin de 100 de ani, majoritatea metalice. Dar au fost identificate şi epave din lemn antice sau medievale. 

Un muzeu subacvatic de artă celebru e organizat în Cancun, Mexic

Anual, circa jumătate de milion de scufundători vor să vadă cu ochii lor cele peste 500 de exponate. Lucrările au fost incluse pe lista celor 25 de minuni ale lumii de către National Geographic și printre cele mai uimitoare locuri de vizitat, de către Forbes. Alte două muzee asemănătoare pot fi admirate în Franţa şi în Cipru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Un scafandru a scufundat "o comoară" de peste 350 de kilograme în zona Cazinoului din Constanța: "Din pură pasiune"