SPECIAL: Un iesean si-a facut crescatorie de mistreti
In tara in care dihorii si gainile au devenit animale de companie "cu acte in regula", de ce n-ar fi si porcul mistret o afacere? Deci nu este de mirare ca un iesean plimbat prin lume a decis sa puna bazele unei ferme de mistreti
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Undeva, intre Stefan Augustin Doinas si muzica lui Artanu, mistretul a iesit din arta si a ajuns acolo unde ii este locul: in farfuriile romanilor. De multe ori insa, carnea de vanat este pentru multi un fruct oprit. Bine, nu chiar oprit, cat foarte rar si mai ales extrem de scump. Si cum nu toti conationalii poseda permis de vantoare si carabina pentru mistreti, au o alta varianta: promotiile din magazine. Dar nu pentru mult timp.
Godacii care dau din coada ca niste caini sunt mistreti sadea, prima generatie care a lasat padurea pentru confortul tarcului. Nu tu vanatori care sa-ti strice ziua, nu tu pradatori, si peste toate aceastea, cazare si mancare gratis.
Faceti cu cunostinta cu Ciprian Anitoaie. Omul care a spus pas fermelor traditionale si a vrut sa creasca mistreti. De unde acest vis? "Lucrez in strainatate de vreo 14 ani de zile, unde vazusem in toate tarile europene aceste crescatorii de porci mistreti. Pentru mine era o curizitate,pentru ca nu vazusem. M-am interesat in Romania, pe vremurile alea era un singur crescator de porci mistreti, la Oradea".
Cum concurenta e mama progresului, n-a trecut multa vreme pana cand omul a deschis portile afacerii cu porci mistreti. "Acum doi m-am hotarat. Am mers, am gasit in tara trei locuri unde se vindeau mistretii astia, am cumparat si, na, incet incet am inceput. Acum am patru scroafe care vor fata si sper ca de la anul sa am din ce in ce mai multi". Acum, afacerea infloreste. Concurenta in zona nu exista, porcii mistreti nu sunt foarte pretentiosi, iar cheltuielile, care si asa nu sunt prea mari, se amortizeaza.
Carnea de mistret este recunoscuta pentru fragezime, gust, dar mai ales pentru faptul ca nu contine urma de colesterol. Doamna Anitoaie a tinut musai sa ne demonstreze acest lucru: "Se tine la macerat trei patru zile. Noi am afumat-o, i-am pus condimente, usturoi, piper, cimbru, toate mirodeniile. Gospodinele adevarate stiu ce trebuie".
Acum, de cand vestea s-a dus ca in Iasi se cresc mistreti, clientii se inghesuie. Toti porcii care erau de vanzare au fost deja vanduti. Si e doar inceputul. Atat de bine merge afacerea, incat omul vrea sa o extinda. A cumparat mai multe hectare de teren unde a amenjat o ferma care sa semene cat mai mult cu habitatul natural al porcilor mistreti, unde vrea sa mareasca productia, pentru ca cerere exista si va exista multa vreme de acum incolo.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰