Antena Meniu Search
x

Video Un jandarm maramureşean a devenit multiplu campion la şah. Cum îl ajută sportul minții în misiuni

Șahul, sportul minții, dezvoltă imaginația, personalitatea, dar și capacitatea de înțelegere. Iar un jandarm din judetul Maramureș este dovada că șahul și arma militară fac casă bună împreună. Mai mult, sportul născut din pasiune îl ajută pe bărbat să ia cele mai bune decizii în misiunile desfășurate.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 22.04.2021, 16:56

Vezi și

Pasionații sportului minţii știu că deschiderea italiană este una foarte tăioasă, care îți dă posibilitatea să câștigi repede o partidă de șah, dacă adversarul care joacă cu piesele de culoare neagră face o mutare greșită. Maiorului Zaharia Văsuț această deschidere i-a adus multe victorii. A deprins tainele șahului încă din copilărie, atunci când îi urmărea pe bătrâni jucând în fața blocului.

Zaharia Văsuț, jandarm: ”Șahul nu are vârstă, deci poţi să joci până la o vârstă înaintată. Poţi să joci de la 5 ani foarte bine şah, sunt cazuri în care este campion naţional, de exemplu, la seniori în care câştigă un tânăr”.

La 10 ani, Zaharia Văsuț a jucat o partidă simultană cu Elisabeta Polihroniade

Iar fiecare sportiv își dorește în carieră să își întâlnească mentorul. Același lucru și l-a dorit și maiorul maramureșean, iar pe când avea doar 10 ani a jucat o partidă simultană cu Elisabeta Polihroniade, maistru internațional de șah și multiplă campioană națională.

Pe acelaşi subiect

Zaharia Văsuț, jandarm: ”Mi-a dat un sfat. Oricând să joci fără frică. Orice partidă, indiferent de adversar, să joci fără frică și vei obține rezultate”.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Mai ales că misiunile zilnice de la serviciu au multe în comun cu pasiunea pentru şah.

Zaharia Văsuț, jandarm:Noi trebuie să ne adaptăm situaţiei respective din momentul misiunii, care la fel este şi în şah. Niciodată nu ştii ce îţi răspunde adversarul şi trebuie să găseşti răspunsul cel mai bun în funcţie de situaţia la momentul respectiv.”

Pasiunea pentru șah i-a adus numeroase bucurii

Din 2017 maramureșeanul a început să participe la concursurile organizate de Ministerul de Interne. Prima dată a obținut locul trei, iar în ultimii ani a cucerit şi titlul de campion național.

Radu Vasile, purtător de cuvânt IJJ Maramureş: ”Este încadrat în unitatea noastră din anul 2005. Actualmente face parte din cadrul compartimentului formare profesională. De-a lungul timpului a reprezentat unitatea cu cinste, câştigând mai multe concursuri”.

Între timp, le-a insuflat pasiunea pentru şah şi copiilor săi, iar acum este o adevărată competiție în familia maiorului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Un jandarm maramureşean a devenit multiplu campion la şah. Cum îl ajută sportul minții în misiuni