Antena Meniu Search
x

Un paradis fiscal înfloreşte în mai multe biserici din Bucureşti, unde bonul este opţional tunci când cumperi ceva

Unele lăcaşuri de cult şi magazine ale bisericii ortodoxe sunt rai fiscal în România.

Vezi și

Unele lăcaşuri de cult şi magazine ale bisericii ortodoxe sunt rai fiscal în România. O echipă Observator a descoperit că pentru orice lumânare sau icoană cumpărată, bonul fiscal este opţional. Se dă doar dacă este cerut de cumpărător. Astfel, doar Dumnezeu e martor la tranzacţii, pentru că urma banilor se pierde.

- Vreau şi eu trei lumânări la un leu. Staţi, văd că aveţi mai multe tipuri... Vreau mai bine şase din acestea.

Suntem în magazinul unei biserici din Bucureşti. Preţurile lumânărilor sunt la vedere, nu şi casa de marcat. De fapt, ea este o cutie de carton. Iar bonul fiscal... Tranzacţiile nu sunt înregistrate nici măcar pentru cumpărături mai mari, cum descoperim în magazinul unui al lăcaş de cult din Capitală. 

- Acesta este vin bisericesc. Cumpără lumea pentru anemie. E la 15 lei.

Pe acelaşi subiect

- Se dă şi bon? Sau...

- De la noi, nu. La noi nu este bon. Avem preţurile, le avem afişate, avem control, ne filmează.

- Ştiţi că e şi dezbaterea cu impozitarea bisericii că se fac vânzări mari şi nu se dă bon.

- Da, şi eu azi am vândut de 10 lei. Ia uite ce vânzări.

- Da, dar 10 lei cu 10 lei, probabil duminică mai mult.

- Asta e. Patriarhia răspunde.

Dar Biserica Ortodoxă nu are afaceri doar cu lumânări, icoane şi cărţi bisericeşti. În Bucureşti, măicuţele au propria lor afacere dulce, Patiseria şi cofetăria Misionarului. Însă chiar şi aici, bonul fiscal este opţional, deşi spre deosebire de celelalte magazine, casa de marcat este la vedere. 

În ultima declaraţie fiscală, Arhiepiscopia Bucureştiului a anunţat un profit de 600.000 de euro din vânzarea de obiecte de cult, o activitate care nu este impozitată de statul român. De asemenea, la profit se adaugă taxele pentru nunţi şi botezuri, pentru care din nou biserica nu plăteşte niciun leu impozit.

Reprezentanţii BOR admit că o parte dintre angajaţii lor au greşit azi.

Impozitarea veniturilor Bisericii a fost una din temele de discuţie ale noului Ministru de Finanţe, dar care nu s-a finalizat şi cu o decizie.

În România sunt peste 15.000 de biserici, iar în 2016, la comun, ele au adus un profit de peste 4 milioane de euro. Profitul pe 2017 va fi anunţat de oficialii bisericii în cursul acestei săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Un paradis fiscal înfloreşte în mai multe biserici din Bucureşti, unde bonul este opţional tunci când cumperi ceva