Video Un peşte pentru care românii scot bani buni din buzunare, adus în Marea Neagră. Primul lot a ajuns deja în Constanţa: "Mortalitatea a fost zero"
Veste bună pentru iubitorii preparatelor din peşte În curând, vom putea mânca în restaurante doradă din Marea Neagră.
Specialiștii încearcă să aclimatizeze specia şi la noi. Primul lot de doradă a fost adus deja în Constanţa. Peştii sunt monitorizaţi zilnic şi până în prezent s-au adaptat foarte bine condiţiilor din Marea Neagră.
Au fost aduse 200 de exemplare
Victor Niţă, cercetător: "Pentru ca apa din tanc să fie întodeauna la o temperatură bună de creştere, o recirculăm şi parametrii sunt constant monitorizaţi."
200 de exemplare de doradă din Marea Mediterană au fost aduse în laboratoarele de cercetare de la Constanţa. Peştii sunt ţinuţi în bazine speciale, unde sunt monitorizaţi permanent cu aparatură performantă.
- Vremea de mâine 21 septembrie 2023. Schimbări de temperatură. Va fi cald în toată țara
- A decis să joace la loto după ce a fost concediată. Franțuzoaica, șocată de lovitura pe care a dat-o: "Este de...
- Trei căţeluşi şi mama lor, salvaţi dintr-un canal adânc de 1,5 metri. Soarta altor doi pui a fost tragică
Victor Niţă, cercetător: "Aici avem oxigenul în bazinul 2 şi temperatura în bazinul 2. În momentul în care scade sub un anumit prag pe care îl setez eu, acest controler îmi comandă a doua pompă de aer."
Până în prezent, peştii s-au adaptat foarte bine condiţiilor din Marea Neagră.
Mortalitatea este zero
Victor Niţă, cercetător: "În primăvară practic aveau câţiva centimetri, aveau 5-7 grame când i-am adus din Marea Mediterană. I-am adaptat foarte bine condiţiilor din Marea Neagră, la salinitatea redusă din Marea Neagră. Mortalitatea a fost zero. S-au adaptat toţi şi acum au depăşit suta de grame."
Specialiştii au speranţe că, în curând, dorada va putea fi crescută şi la noi, în Marea Neagră.
Sorin Timofte, directorul Institutului de Cercetare: "Până în momentul de faţă, concluziile sunt că dorada s-a aclimatizat, ia în greutate şi suntem optimişti că pe viitor există o şansă în dezvoltarea acvaculturii în sensul de a avea specii din alte zone."
Dorada, printre cei mai cautaţi peşti
În aceste condiţii, în câţiva ani, dorada românească ar putea înlocui în resturante dorada de import.
Bărbat: "Eu la viaţa mea am fost un pescador la IPO şi ştiu ce înseamnă dorada, cât de bun e şi cât de delicios. Când vin copiii, mergem în portul Tomis şi mâncăm numai doradă."
Reporter Observator: "Ai fi dispusă să scoţi din buzunar chiar şi o sumă de bani un pic mai mare pentru un peşte de la noi de acasă?"
Femeie: "Dacă am poftă de peşte, da."
Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța vor în viitor să aclimatizeze în apele Mării Negre şi alte specii de peşte cum ar fi bibanul de mare, stridia japoneză şi creveţi de talie mai mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰