Antena Meniu Search
x

Un posibil tablou de Picasso, furat din Olanda,în jaful secolului, găsit la Tulcea. Poliţia anchetează descoperirea

Ce n-a reuşit nicio autoritate timp de şase ani, pare să fi rezolvat o scriitoare, cu un bileţel anonim. Femeia susţine că a găsit un tablou al cunoscutului artist spaniol Pablo Picasso, într-o pădure din Tulcea, după ce a primit o scrisoare de câteva rânduri.

Vezi și

Ce n-a reuşit nicio autoritate timp de şase ani, pare să fi rezolvat o scriitoare, cu un bileţel anonim. Femeia susţine că a găsit un tablou al cunoscutului artist spaniol Pablo Picasso, într-o pădure din Tulcea, după ce a primit o scrisoare de câteva rânduri.

Opera a dispărut dintr-un muzeu din Olanda, în ceea ce a fost numit "jaful secolului". Cap de Arlechin, o lucrare asigurată la 800 de mii de euro, a fost furată de şase români, alături de alte şase tablouri valoroase semnate de pictori celebri.

Artă din Rotterdam, în ceea ce presa internaţională a numit atunci "jaful secolului". Ceea ce nu a reuşit nicio autoritate timp de şase ani, ar fi reuşit această femeie. Totul a început, spune ea, în urma unui bileţel anonim pe care l-a primit la biroul ei din Olanda. 

"Eu am sunat întâi la Poliţia din Olanda, poliţiştii nu au reacţionat, nu m-a sunat nimeni înapoi. M-am simţit datoare să văd despre ce e vorba." Aşa că a venit în România, însoţită de un prieten, jurnalist olandez. Împreună au urmat instrucţiunile din biletul misterios. În el, expeditorul ar fi scris că s-a săturat să păzească tabloul şi i-a indicat scriitoarei o pădure din apropierea satului Greci din Tulcea şi copacul la rădăcina căruia era îngropată lucrarea.

Zona a fost izolată astăzi de Poliţie, după ce femeia şi prietenul ei au dus tabloul la Ambasada Olandei, alertând în acest fel şi autorităţile din România. 

Procurori DIICOT și poliţiști ai Direcţiei de Investigaţii Criminale audiază persoane şi cercetează locul. 

Frank Westerman, jurnalist olandez şi prietenul scriitoarei românce: "Nu ştim dacă este adevărat sau un fals. Ar putea fi vorba de o mare glumă. Dar dacă nu e, cred că Mira Feticu a făcut o treabă foarte bună. Sunt mândru de ea!"

Dacă este autentic, vorbim de o valoare care, în urma jafului, ar fi crescut de PESTE ZECE ORI. 

Portretul pierdut este pictat de Picasso în anii 70, într-o perioadă în care artistul începuse să se identifice cu figura arlechinului izolat de societate. Înainte de furt, tabloul era evaluat la peste 800 de mii de euro. 

Atacul din 2012 a facut înconjurul lumii. Presa a scris atunci că jaful a adus pieţei de artă o pierdere de peste 230 de milioane de dolari. Procurorii au stabilit ulterior valoarea prejudiciului la 18 milioane de euro.

Şase inculpaţi români au fost condamnaţi definitiv pentru furt. Celor şapte tablouri semnate de Picasso, Matisse sau Monet li s-a pierdut, însă, urma.

În 2013, mama unui dintre autorii jafului a susţinut că a ars tablourile în soba casei sale din comuna tulceană Carcaliu.  

Anchetatorii trebuie să dovedească dacă în Tulcea a stat îngropat în pământ un Picasso autentic sau o copie. Pe piaţă au apărut deja speculaţii potrivit cărora bileţelul trimis scriitoarei din Olanda, care este şi autoarea unei cărţi despre jaful din 2012, ar fi doar un scenariu ar firmelor de asigurări. 

Deocamdată, tabloul lui Picasso se află în custodia autorităţilor romane şi urmează să fie trimis la Muzeul Naţinal de Artă pentru a fi expertizat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un posibil tablou de Picasso, furat din Olanda,în jaful secolului, găsit la Tulcea. Poliţia anchetează descoperirea