Un VIRUS puternic face ravagii printre COPII! Despre ce este vorba
Zilnic, zeci de copii sunt transportaţi la unitatea medicală în diferite stadii ale bolii. Medicii bănuiesc că motivul ar fi faptul că tipurile de virusuri care determină apariţia virozelor respiratorii au suferit modificări
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Zilnic, zeci de copii sunt transportaţi la unitatea medicală în diferite stadii ale bolii. Medicii bănuiesc că motivul ar fi faptul că tipurile de virusuri care determină apariţia virozelor respiratorii au suferit modificări
"Ne confruntăm cu un tip de viroza "urâcioasă". În această perioadă virozele respiratorii au o evoluţie mai prelungită de două până la trei săptămâni. În acest timp, copiii au toate simptomele bolii, dar apare un alt fenomen. Dacă după o perioadă de tratament intensiv au dispărut febră, secreţiile nazale, rămâne tusea care poate fi plină sau seacă. Asta după două săptămâni de tratament. În aceaste condiţii, părinţii revin cu copilul la spital, deoarece aceasta tuse se manifestă destul de zgomotos. Se trece la un alt tratament pentru a înlătura aceste simptome care persistă, chiar dacă copilul a urmat un tratament. La unii copii, în loc de tuse se confruntă cu nas înfundat cu secreţii nazale. Asta după ce a urmat un tratament pentru viroza de două sau chiar trei săptămâni. Majoritatea cazurilor necesită tratament cu medicamente simptomatice, dar există şi copii care ajung la infecţii şi necesită tratament cu antibiotic. Nu avem în momentul de faţă o explicaţie", a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii Sf. Maria, din Iaşi, pentru Bună Ziua Iaşi.
Simptomatologia virozelor respiratorii este complexă. Iniţial copilul prezintă câteva zile semne de rinita, cu nas înfundat, respiraţie dificilă cu zbateri ale nărilor datorită efortului de inspiraţie, scurgeri mucoase nazale.Ulterior se instalează simptome precum tuse, respiraţii şuierate şi mai frecvente decât ritmul normal de 12 respiraţii pe minut, puls accelerat, scăderea poftei de mâncare, iritabilitate datorită respiraţiei dificile.
Rapid apare febra care atinge valori cuprinse între 38.3 °C şi 38.9 °C, dar atât simptomele respiratorii cât şi febra sunt mai atenuate decât în infecţiile respiratorii produse de microbi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰