Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV Sotul Zoei Ceausescu, despre procesul socrilor sai: "Asta a fost o crima!"

Sotul Zoiei Ceausescu, profesorul Mircea Oprean, vrea redeschiderea procesului prin care socrii sai au fost executati. Intr-un interviu exclusiv, sustine ca procesul n-a fost echitabil, pentru ca Elena si Nicolae Ceausescu nu au avut cale de atac.

Vezi și

Mai vrea recuperarea bunurilor confiscate lui si Zoiei. Cel mai mult si-ar dori sa primeasca inapoi ceasul cu valoare sentimentala, primit cadou chiar de la Nicolae Ceausescu.

Imaginile de la procesul lui Elenei si lui Nicolae Ceausescu au facut inconjurul lumii. Era 25 decembrie 1989. Procesul sotilor Ceausescu s-a tinut in garnizoana din Targoviste si a durat putin peste o ora.

Asta a fost o crima si trebuie sa repete procesul, chiar daca ii da aceeasi condamnare”, sustine Mircea Oprean, ginerele dictatorului.

Sotii Ceausescu au fost executati la cinci minute dupa ce s-a rostit sentinta, chiar in curtea garnizoanei.

 Nu a fost un proces normal, dar evenimentele de atunci au impus aceasta procedura”, a declarat Dan Voinea, procurorul care i-a anchetat pe sotii Ceausescu, in timp ce generalul Ion Panaitescu, fost presedinte al Tribunalului Militar este de parere ca “Nu a fost un proces. A fost un asasinat politic”.

Mircea Oprean vrea sa se faca dreptate si in alte privinte. A cerut in instanta sa primeasca inapoi bunurile lui si ale Zoiei Ceausescu care le-au fost confiscate in 1989, in momentul in care au fost arestati - bijuterii, haine si blanuri.

Am iesit din inchisoare in trening si in trening am ramas mult timp, pana am luat lucruri de la prieteni. N-am avut nici ce imbraca, nici ce incalta”, povesteste Mircea Oprean.

Bunurile au mai mult o valoare sentimentala. Din vila sotilor Ceausescu n-a mai ramas nimic din lucrurile de valoare de pe vremuri.

In vila Primaverii 50 au mai ramas cateva statuete si vaze care i-au apartinut dictatorului. Desi Nicolae Ceausescu nu era pasionat de arta, reusise sa isi adune o colectie impresionanata de astfel de obicete

La procesul din 1989, Tribunalul Militar a decis si confiscarea intregii averi a celor doi soti. Ceea ce nu au confiscat sunt paunii lui Nicolae Ceausescu. Acum, singurii locuitori permanenti ai vilei sunt urmasii pasarilor detinute de dictator.

Mircea Oprean este constient ca s-ar putea ca hainele care i-au fost confiscate acum 24 de ani sa se fi pierdut. Si-ar dori insa sa recapete un obiect cu valoare sentimentala. “Ceasul! L-am primit cadou de la socrii mei, la nunta. Era un ceas bun, elvetian, dar nu era din aur”, spune ginerele cotilor Ceausescu.

 “Instanta a dispus astazi obligarea Parchetului General de a depune inscrisuri la dosar privind situatia bunurilor”, dupa cum spune Haralambie Voicilas, avocatul lui Mircea Oprean. Adica sa afle daca mai exista sau daca au fost vandute.

Urmatorul termen al procesului va avea loc pe 7 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV Sotul Zoei Ceausescu, despre procesul socrilor sai: "Asta a fost o crima!"