Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Urmaşii veteranilor de război din Cluj au stat la cozi interminabile pentru a primi indemnizaţia. Au venit de la ora 3 dimineaţa

Ore întregi de aşteptare la rând şi îmbulzeală de nedescris la Casa de Pensii din Cluj. Aşa s-a desfăşurat procesul de depunere a actelor pentru urmaşii prizonierilor de război. Dosarele pentru indemnizaţii pot fi depuse doar personal, dar chiar dacă termenul este până la finalul anului, pentru a fi siguri că rezolva din timp, oamenii s-au aşezat la rând încă de la ora 3 dimineaţa.

de Alex Prunean

la 02.09.2021 , 16:36

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Este momentul în care porţile casei de pensii Cluj s-au deschis în această dimineaţă. Forfota în faţa instituţiei a început, însă, cu mult înainte de răsăritul soarelui.

De la cât staţi? De la cinci. Dar de ce aţi venit aşa de dimineaţă? În ideea că primul venit primul servit. Nu, am auzit că se dau 200 de numere şi am vrut sa fiu printre primii.

Alex Prunean, reporter Observator: Este puţin trecut de ora 7 şi chiar dacă ghişeele încă nu s-au deschis, la rând s-au aşezat deja peste 200 de persoane, care aşteaptă chiar şi de 3 ore, pentru că oamenilor nu le este permis accesul în interior. Coada lungă de zeci de metri se întinde de-a lungul trotuarului.

Vezi și

Majoritatea celor care aşteaptă au avut cel puţin un părinte prizonier sau refugiat de razboi, astfel că după decesul acestora beneficiază de o indemnizaţie de urmaş de 175 lei pe lună. 

Pe acelaşi subiect

E o listă de acte care trebuie depuse, suntem urmaşi ai celor care au fost refugiaţi, certificat de deces, documente că au luat pensie şi eu să dovedesc că sunt fiica. 

La ora 5. Uite ce coadă e, dacă depăşesc 200 persoane nu rezolv nimic. Am fost luni dar mi-a lipsit acte şi am mers înapoi.

Din păcate, nu pentru toţi aşteptarea este la fel de uşoară. Ana Moldovan are 74 de ani şi a venit la Cluj tocmai din localitatea Ceaba, de la 80 de kilometri distanţă. Ar primi cei 175 lei după ce tatăl ei, decedat în urma cu 12 ani, a fost prizonier în Cehoslovacia.

Ana Moldovan: Rău îi că stăm atâta şi pe mine aşa mă dor picioarele, de nu pot sta în picioare, dar ce să facem? Am pornit la 5 jumătate de acasă.

Dosarele pot fi depuse până la finalul lunii decembrie, însa oamenii vor să fie siguri că rezolvă totul din timp. Cu toate ca programul casei de pensii Cluj a fost prelungit cu câteva ore, angajaţii celor 7 ghişee fac cu greu faţă. 

Rodica Şelaru - director adjunct casa de pensii Cluj: Noi muncim de la 7 dimineaţa la 7 seara şi încercăm să rezolvăm pe toată lumea. Şi îi rezolvăm. Numai că oamenii sunt fără răbdare şi fără înţelegere. 

Numai din judeţul Cluj sunt peste 18.000 de refugiaţi de război, iar urmaşii acestora care şi-au depus dosarul vor primi prima indemnizaţie în ianuarie 2022.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Urmaşii veteranilor de război din Cluj au stat la cozi interminabile pentru a primi indemnizaţia. Au venit de la ora 3 dimineaţa