Antena Meniu Search
x

Bălţata românească e pe cale de dispariţie, fermierii preferă rase mai performante

Bălţata românească este pe cale de dispariţie. Fermierii nu mai sunt interesaţi de rasa autohtonă şi preferă animalele din import, care dau mai mult lapte. Nici în gospodările de la ţară nu se mai cresc vaci, pentru că e prea mult de muncă.

de Redactia Observator

la 06.10.2019, 00:07

Vezi și

Bălţata românească este pe cale de dispariţie. Fermierii nu mai sunt interesaţi de rasa autohtonă şi preferă animalele din import, care dau mai mult lapte. Nici în gospodările de la ţară nu se mai cresc vaci, pentru că e prea mult de muncă. Aşa se face că România are acum de trei ori mai puţine bovine decât imediat după Revoluţie.

"În ultima perioadă am trecut de la bălţata românească, vaca noastra tradiţionala la Holstein pur. Am încercat să schimbăm efectivul deoarece Holsteinul dă totuşi o producţie mai mare, poate chiar cu 10 litri mai multe decât Bălţata Românească.", spune Caludiu Daviţoiu. 

Tot mai muţi fermieri romani au căutat un profit garantat şi rapid, aşa că au investiti în vaci "Holstein", în defavoarea raselor româneşti. Este doar una din explicaţii pentru scăderea efectivelor de bovine de la un an la altul. România mai are, în acest moment, aproape două milioane de vaci, de trei ori mai puţine decât în anii '90. 

Dorin Cojicaru, preşedintele APRIL, explică: "De ce se diminueză efectivul? Total efectiv da, dar vacile au crescut producţia avem animale performante genetică performantă în fermă. Au dispărut cele din gospodăria populaţieie pentru că la sat a îmbătrânit populaţia. Nu mai pot să ţină vaci, oi, porci şi atunci dispar acele vaci de pe izlazuri." 

Alţi fermieri şi-au redus efectivele din cauza preţului mic al laptelui. Munca e grea, iar deseori banii nu vin la timp de la procesatori. Ştefan Muscă Prşedinte LAPAR Giurgiu: "Am avut 250 de capete. Din cauza preţului la lapte care se plăteşte sub preţul de cost a producţiei unui litru de lapte şi banii ne luaţi la timp, nu am luat banii la timp din luna mai de la procesator, suntem obligaţi să le vindem. Acum mai am 100 de vaci." 

Consecinţele se văd în importurile de lactate. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, importăm anual lapte şi smântână în valoare de 86 de milioane de euro şi brânză şi caş de 250 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Bălţata românească e pe cale de dispariţie, fermierii preferă rase mai performante