Video Val de proteste în aparatul bugetar. Jumătate din ofițerii de probațiune din Arad au intrat în greva foamei: "De 7 ani, nouă ne sunt blocate salariile"
Sărbătorile nu vin cu linişte pentru guvernanţi. Angajaţii din domenii cheie precum siguranţă şi justiţie protestează de câteva zile. Ieri a venit rândul angajaţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie să organizeze un protest inedit chiar în faţa instituţiei. Iar de duminică, jumătate din angajaţii serviciului de probaţiune din Arad sunt în greva foamei. În a cincea zi, una dintre protestatare a avut nevoie de ajutorul medicilor de pe ambulanţă.
proteste functionari
Probabil va urma o avalanşă de sute de procese colective." Ceva ii scoate pe bugetari in strada si instantele internationale
Grefierii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au protestat ieri pentru prima dată pe scările instituţiei. Aceştia au anunţat proteste pe termen nelimitat şi spun că vor reduce la jumătate programul de lucru şi vor participa doar la şedinţele considerate urgente.
Astfel de manifestări au fost organizate în toată ţara. Unii angajaţi spun că au de recuperat sumele restante încă din anul 2018, dacă s-ar aplica legea.
- Polițiștii din penitenciare se alătură bugetarilor care protestează. "Ne cerem scuze românilor că nu ii putem...
- Protest la Înalta Curte de Casație și Justiție din București. Grefierii, scoși în stradă de salariile care nu...
- Poliţiştii constănţeni au ieşit în stradă, cu steaguri şi vuvuzele. Sunt nemulţumiţi de volumul de muncă...
Lucian Perşi, preşedinte sindicat: "România a fost deja condamnată la CEDO în acest an. Probabil va urma o avalanşă de sute de procese colective."
Instanţele de la Tribunalul Mehedinţi s-au alaturat demersului, astfel că, timp de 4 ore, activitatea a fost blocată total. Între timp, Guvernul a promis achitarea restanţelor salariale, oferite in titluri de stat, fără dobandă, pe o perioadă de 7 ani, situaţie care nu este agreată de grefieri.
Cosmin Sima, judecător: "Se doreşte emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care drepturile salariale să fie eşalonate pe o perioadă de 7 ani."
Nemulţumiţi sunt şi în rândul angajaţilor din închisori
Diana Speretoiu, reporter Observator: "În semn de protest, poliţiştii din penitenciare ameninţă că vor lăsa închisorile nepăzite de Crăciun şi Revelion. Iar de zilele următoare, spun că vor refuza să mai facă formalităţile de primire a infractorilor."
De duminică, jumătate din angajaţii serviciului de probaţiune din Arad sunt în greva foamei. În a cincea zi, una dintre protestatare a fost nevoită să cheme ambulanţa din cauza stărilor de leşin resimţite.
Camelia Ciobăniţă, serviciul de probaţiune Arad: "De 7 ani, nouă ne sunt blocate salariile. Nu este o mărire salarială. Este doar o reparaţie salarială."
Doi din cei protestatari au renunţat ieri la greva foamei, din cauza stării fizice afectate de protest. Ceilalti şapte sunt hotărâţi să continue greva. Un salariat al acestui serviciu câştigă între 3000 si 5000 de lei, în funcţie de vechime.
Profesorii primesc vești bune la final de an
Veşti bune sunt însă pentru profesori. Salariile lor vor creşte în medie cu 20% de la anul.
Anton Hadăr, sef sindicat "Alma Mater": "Vor fi două tranşe de creştere, una la 1 ianuarie, alta la 1 iunie. 13 plus 7, pe medie, 20%. Nu vor primi toţi aceleaşi procentaje."
Bulgărele de zăpadă al protestelor s-a rostogolit după ce Guvernul a cedat la greva de la CNAS şi le-a mărit salariile. După acest model, au început şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, medicii de familie şi grefierii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰