Vânătoarea ciocârliilor, interzisă prin lege în România, spre disperarea vânătorilor italieni
Premieră în justiţia din România, unde magistraţii au decis să interzică vânarea ciorcârliilor şi a altor trei specii de păsări migratoare, printre care raţa cu capul negru şi sturzul.
Premieră în justiţia din România, unde magistraţii au decis să interzică vânarea ciorcârliilor şi a altor trei specii de păsări migratoare, printre care raţa cu capul negru şi sturzul. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Braşov, în urma unei acţiuni a unei asociaţii pentru combaterea abuzurilor. Datorită membrilor ei, minimum 50 de mii de ciocârlii au fost salvate de la o moarte sigură.
România nu are tradiția vânătorii de păsări cântătoare şi totuși a permis-o. Pentru că an de an vin la noi în ţară vânători italieni, care plătesc să împuşte ciorcârliile şi alte păsări care migrează, exemplare ocrotite în ţările de unde provin.
Activiştii spun că pentru o singură pasăre vânată, vânătorul plăteşte un preţ modic. În schimb, ea devine o adevărată delicatesă pe piaţa restaurantelor din Italia.
Ministerul Apelor și Pădurilor a permis printr-un ordin vânarea a peste 439.000 de ciocârlii, numai pentru sezonul de vânătoare din acest an. Prin acţiunea câştigată în instanţă cel puţin 50.000 de ciocârlii au fost salvate.
Decizia instanţei nu este definitivă, dar este executorie.
Reprezentanţii asociaţiei care şi-au propus să salveze ciorcârlia au trimis adrese inclusiv la Ministerul de Interne şi la Vamă, pentru ca păsările, chiar şi cele vânate deja, să nu fie scoase din ţară, fiind sub incidenţa legii braconajului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰