Antena Meniu Search
x

Video Vânătorii de reduceri, victime sigure pentru hackeri. La ce trebuie să avem grijă când facem cumpărături online

S-a cam încheiat sezonul concediilor, începe sezonul marilor cumpărături de toamnă. Să nu uităm că în magazine deja au apărut primele reduceri şi mai e şi aproximativ o lună până la Black Friday.  
Vorbim despre o perioadă în care shoppingul online va exploda, la fel însă şi atacurile cibernetice, căci hackerii de abia aşteaptă să ne lase cu conturile goale. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 17:25

Vezi și

Toamna se numără ofertele, dar şi atacurile cibernetice. Potrivit experţilor, cei care caută reduceri sunt şi cei mai vulnerabili în faţa hackerilor. 

Perioadele cu reduceri sunt cele mai riscante pentru cumpărăturile online

Mihai Rotariu, PR  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: "În momentul în care sunt reduceri de sezon sau de Black Friday, ori de sărbători, pentru că atunci creşte volumul tranzacţiilor online, accesăm mai mult, încercăm să cumpărăm cadouri, să obţinem chilipiruri şi aşa mai departe. Şi nu suntem foarte atenţi la ceea ce facem în mediul online.

Pe reţelele de socializare, drumul banilor este cel mai uşor de pierdut. Victimele cad în capcana falselor promoţii. 

Pe acelaşi subiect

Reţelele de socializare, raiul hackerilor

Mihai Rotariu, PR  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: "Este puţin costisitor pentru ei să-şi creeze un cont de social media sau o pagină de social media şi cu ajutorul acelei pagini să sponsorizeze mai departe un post care ne anunţă că putem câştiga o sumă exorbitantă în timp de trei zile dacă facem anunite acţiuni destul de simple şi, desigur, dând click pe link, suntem convinşi să dăm date persoanle, date de card, poate date de autentificare."

Personale în vârstă sunt mai uşor de păcălit, în timp ce tinerii ştiu mai bine cum să se protejeze.

Fată: "Încerc foarte mult să intru doar pe siteuri care sunt mai sigure. Nu intru pe siteuri foarte ciudate, care se văd clar că sunt false şi care doar vor să ne fure informaţii şi poate chiar bani."

Sfaturi pentru a evita atacurile cibernetice

Cum să ne protejăm? Specialiştii vin cu câteva sfaturi simple şi la îndemâna oricui. 

Mihai Rotariu, PR  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: "Principalul sfat pentru un utilizator ar fi să fie vigilent şi să gândească logic în momentul în care primeşte un mesaj. Am primit un mesaj că mi se livrează un colet şi trebuie să plătesc 10, 12 roni ca să obţin acel colet care e o plasmă sau un telefon, care costă foarte mult, e clar că cel mai probabil este vorba despre o capcană. Dacă oferta este prea bună pentru a fi adevărată, desigur."

Există şi alte sfaturi de care ar trebui să ţinem cont. 

Caută un număr de contact şi o adresă fizică a magazinului online, dar şi informaţii despre livrarea şi returul produselor. Atenţie la preţurile prea mici!  Şi nu furniza PIN ul cardului! De asemenea, nu accesa linkuri suspecte şi mare atenţie la ofertele redactate cu greşeli gramaticale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Vânătorii de reduceri, victime sigure pentru hackeri. La ce trebuie să avem grijă când facem cumpărături online