Antena Meniu Search
x
LIVE

Se vinde peşte stricat în peste 50% din marile magazine din ţară

La doar o săptâmână de la descoperirea reţelei care vindea peşte otrăvit cu mercur, inspectorii ANPC au găsit marfă stricată în mai mult de jumătate dintre marile magazine controlate. Teoretic, de la graniţă până la rafturi, peştele trebuie verificat de trei ori.

De Redactia Observator la 24.05.2019, 23:47
Vezi și

La doar o săptâmână de la descoperirea reţelei care vindea peşte otrăvit cu mercur, inspectorii ANPC au găsit marfă stricată în mai mult de jumătate dintre marile magazine controlate. Teoretic, de la graniţă până la rafturi, peştele trebuie verificat de trei ori. Practic, multe produse intră în ţară deja alterate şi nimeni nu le opreşte să ajungă în farfuriile românilor. Medicii avertizează că riscul de îmbolnăvire este mare.

Sunt imagini filmate în depozitul unuia dintre cele mai mari lanţuri de hypermarketuri din Capitală. Inspectorii ANPC au descins în lăzile cu peşte. 

Peştele stricat, din marile magazine, era ţinut şi în condiţii neigienice

Verdictul se dă pe loc. La fel şi amenda. La peşte alterarea este vizibilă cu ochiul liber. Pe lângă lipsa de elasticitate a cărnii există şi un miros urât. Apoi, branhiile închise la culoare, mucus abundent şi ochii opaci sunt tot semne de stricăciune.

Marius Pârvu, preşedinte ANPC: Numărul celor care sunt în abateri este extrem de mare, tot timpul depăşeşte valoarea de 50%. Mare parte din acest produs vine deja expirat sau într-o stare deplorabilă şi nu trebuie pus spre consum

Ultimele controale au fost ieri. Amenzi au fost date pentru marfa alterată, dar şi pentru condiţiile de igienă mult sub standardele impuse de legislaţie. Bazine pline cu rugină şi produse care stau în apă murdară. Am mers să vedem şi noi marfa chiar într-unul dintre magazinele sancţionate. 

Pe lângă măsurile de igienă inexistente, lada frigorifică unde sunt ţinute icrele, spre exemplu, este cu capacul deschis. Şi sunt aduse de la peste 10 mii de kilometri distanţă.

De peşte proaspăt nici nu încape vorbă. Luăm unul congelat şi constatăm că în timp ce se dezgheaţă se şi dezintegrează.

Adrian Marinescu, medic boli infecţioase: Procedurile de congelare şi decongelare, care sunt repetate, faptul că sunt timpi în care nu stă corespunzător, asta duce la o situaţie necorespunzătoare din toate punctele de vedere. La cei care au boli cronice, la cei care au diverse probleme preexistente, şansa de a consuma un aliment să ducă la o toxiinfecţie gravă creşte

În România au ajuns sute de tone de peşte cu mercur din Italia şi Spania

Numai luna trecută au fost confiscate peste 40 de tone de peşte stricat. Amenzile au ajuns la aproape un milion şi jumătate de lei, iar controalele continuă.

Mai ales că, săptămâna trecută, procurorii au descoperit o reţea transfrontalieră care aducea la noi peşte capturat în fluvii extrem de poluate din Italia şi Spania. Sute de tone de peşte cu mercur au ajuns în farfuriile românilor. 

În timpul transportului, marfa stricată şi otrăvită era spălată cu oţet. Procurorii au anunţat că a fost vândută în pieţe, restaurante şi chiar în mari magazine. Poate chiar şi în cele controlate în ultimele ore de ANPC.

Nici până acum inspectorii sanitari-veterinari nu au anunţat care sunt rezultate analizelor şi în ce locuri a fost vândut peştele toxic. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Se vinde peşte stricat în peste 50% din marile magazine din ţară