EXCLUSIV! Vanzatorii cramelor de cartier vand apa cu zahar si glicerina, in loc de vin
Vinul bun se face in vie, dar nu se vinde la orice vinarie. Chiar daca vanzatorii cramelor de cartier jura ca marfa vine direct din struguri, reteta este deseori alta. Cumparatorul ajunge astfel sa plateasca pentru vin, dar sa bea apa cu zahar si glicerina
Omul jura ca ceea ce vinde el este vin. Cel putin asa scrie pe eticheta. Clientul n-are incotro si merge pe recomandarea. vanzatorului. La vinarie, cu greu se lamureste clientul ce cumpara. “Cum se falsifica vinul?! Cu zahar si cu apa! Asta ar fi cel mai simplu reper”, a spus un somelier.
Am fost si noi curiosi sa vedem daca ceea ce am cumparat de la cramele din piata este periculos sau nu. “Avem un vin de patru lei, un vin de patru lei cincizeci si unul mai scump, la sase lei. Nici nu trebuie sa ne gandim foarte mult. Numai vazand culoarea acestui vin presupus alb, calitatea este clar indoielnica si ma refer la faprtul ca aceasta culoare imi spune ca vinul este oxidat”, ne-a explicat expertul.
Speram sa avem mai mult succes cu vinul rosu. Culoarea e interesanta, dar mirosul nu.
Poate testul vanzatorilor este mai elocvent. “Iei un pahar, il pui separat si daca se face otet, e de struguri. Daca nu se face otet, ala nu-i de struguri”
Ieri, un cotrol la o firma din Galati i-a ingrozit pe bautorii de vin ieftin. Oamenii vandusera 1,2 milioane de litri de vin contrafacut, sub pretul pietei, in 16 judete. Politistii au mai gasit in depozit 25 de mii de litri de vin, ambalat in pet-uri de cate unu si doi litri. “Nu stiu ce este in sticlele alea, in peturile alea de plastic si la un pret foarte atractiv, trei lei, patru lei, cinci lei litrul de vin dar nu stii ce este acolo. Cu siguranta am si multa apa colorata cu subtile arome de vin”, a adaugat somelierul
De obicei, astfel de vinuri au in compozitie alcool etilic, sirop de glucoza, indulcitori si aromatizanti naturali sau sintetici. Acesti aditivi pot produce gastrite, dureri de stomac sau intoxicatii grave ale ficatului si rinichilor.
In ciuda calitatii indoielnice a produselor, musterii fac coada pentru un pahar de vin.
Cert este ca licoarea bahica adevarata depaseste cu mult pretul unei paini. Intr-un magazin de specialitate, o sticla de vin bun porneste de la 15 lei si poate ajunge chiar si la 300.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰