Antena Meniu Search
x

Video Vâscul, planta miraculoasă încărcată de tradiție. În Mureș, băieții oferă vâsc fetei pe care o îndrăgește

În judeţul Mureş, tradiţiile de Crăciun şi Anul nou sunt păstrate cu sfinţenie şi transmise din generaţie în generaţie. Vorbim despre tradiţiile legate de misteriosul vâsc, planta aducătoare de noroc, sănătate şi fericire. Localnicii de acolo îi cunosc toate secretele, aşa că haideţi să le aflăm şi noi.

de Redactia Observator

la 28.12.2020, 22:33

Vezi și
  • Se spune că vâscul aduce noroc, bunăstare şi fericire fetei care îl primeşte.
  • În plus, dacă fata îl visează pe cel de la care a primit vâscul în noaptea de Crăciun sau de Anul Nou, se spune că şi-a găsit alesul.

În satele de pe Valea Mureșului Superior, tradiţiile de iarnă se păstrează cu sfinţenie. Fiecare băiat oferă un buchet de vâsc fetei pe care o îndrăgeşte.

Andrei Florin Pop: ”Aici la Idicel Pădure, noi aducem vâsc fetelor ca să aibă bunăstare. O să le aducem şi o să le punem deasupra uşii, o să le ajutăm”

Vâscul, aducător de noroc, bunăstare şi fericire

Localnică: ”Fiecare băiat duce la fata care îi e dragă şi dacă se sărută sub el, sunt fericiţi tot anul”.

Se spune că vâscul aduce noroc, bunăstare şi fericire fetei care îl primeşte. În plus, dacă fata îl visează pe cel de la care a primit vâscul în noaptea de Crăciun sau de Revelion, se spune că şi-a găsit alesul.

Vâscul, un simbol al curățeniei spirituale

Vâscul este un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și al armoniei. Totodată este considerat protector al casei și al familiei şi de aceea, în preajma Crăciunului, toate casele sunt împodobite cu el.

Citește și:

Roxana Man, manager muzeul Anton Badea din Reghin: ”Vâscul este o plantă magică care apare în mitologiile celtice şi era considerată o plantă cu virtuţi vindecătoare. În noapte dintre ani este folosită în acest scop, de a alunga spiritele şi de a proteja oamenii”.

Ceaiul de vâsc are multe beneficii pentru sănătate

Totodată, preparat sub formă de ceai, vâscul are multe beneficii pentru sănătate. Este folosit cu precădere în afecţiunile cardiace, deoarece scade tensiunea arterială şi reduce riscul de accidente vasculare.

În pieţe, preţul unei crenguţe de vâsc este de la doi la cinci lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Vâscul, planta miraculoasă încărcată de tradiție. În Mureș, băieții oferă vâsc fetei pe care o îndrăgește