Antena Meniu Search
x

Reportaj la Videle, micul mare oraş al României, care a dat ţării trei miniştri şi prima femeie din istorie premier

Oraşul Videle a devenit un veritabil incubator de miniştri. Odată cu învestirea, Viorica Dăncilă nu va deveni doar prima femeie premier din istoria României.

Vezi și

Oraşul Videle a devenit un veritabil incubator de miniştri. Odată cu învestirea, Viorica Dăncilă nu va deveni doar prima femeie premier din istoria României. Ci şi al patrulea ministru care îşi are originile în oraşul teleormănean. Care este secretul? 

Bine aţi venit în Videle, cel mai mic oraş din Teleorman, dar primul când vine vorba de înalţi demnitari. Practic, vorbim de o minune statistică, la o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori, urbea teleormăneană a dat ţării nu mai puţin de trei miniştri şi un prim-ministru. Adriean Videanu, Răzvan Nicolescu, Carmen Dan şi, ultima, dar nu cea din urmă, Viorica Dăncilă. De fapt, pe ministrul de Interne şi pe premier le leagă nu doar cariera politiă.

"A făcut şcoala acilea şi cu Carmen Dan sunt prietene, colege." Nu doar prietene, ci şi vecine. "Doamna Carmen stă aici, la geamul acesta. Iar doamna Viorica Dăncilă, pe scara cealaltă."

Acum, numele Vioricăi Dăncilă e pe buzele tuturor locuitorilor, care sunt mândri că oraşul lor a dat ţării prima femeie prim ministru. Să fie oare un secret? "Nu e niciun secret. E lumea pregătită în Videle. Deci, suntem un oraş pregătit. Ăsta e singurul secret. Am învaţat, ne-am pregătit şi tocmai de aia suntem căutaţi." 

Pe acelaşi subiect

Şi nu sunt doar vorbe-n vânt, spun videlenii. Dovada există chiar în centrul oraşului, copacul cu bufniţe. "Se consideră că sunt păsările înţelepciunii. Şi facem o analogie, de ce avem prim ministru, de ce avem ministru de interne. Suntem un oraş de oameni înţelepţi."

Înţelepciunea nu apare însă peste noapte, iar drumul Vioricăi Dăncilă a fost unul lung. Şi a început chiar la sonda de petrol care a pus oraşul Videle pe hartă. A cotinuat apoi la Liceul din oraş.

Drumul până la Palatul Victoria al Vioricăi Dăncila a început aici, la Liceul din Videle, în 1989. Atunci a ocupat primul scaun important al carierei. Acela de profesor. Cu timpul, a intrat în politică. 

După cum a recunoscut chiar prima femeie premier din istoria ţării, cariera politică a început de jos.

A fost aleasă, pe rând, preşedinte al organizaţiei de femei din Videle, şef al PSD Videle şi sef al tuturor femeilor democrate din Teleorman. Iar ascensiunea continuă. Urmează scaunul de consilier local în Videle, urmat de cel de consilier judeţean în Teleorman. 

Alegerile din 2009 au obligat-o să lase în urmă urbea natală. În ultimii ani a ocupat fotoliul de europarlamentar la Bruxelles, pentru ca acum să ajungă să ocupe cea mai înaltă funcţie, pe scaunul de premier.

Chiar dacă există destule voci care o contestă, foştii concetăţeni sunt convinşi că Viorica Dăncilă nu va face Videle de ruşine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Reportaj la Videle, micul mare oraş al României, care a dat ţării trei miniştri şi prima femeie din istorie premier