Antena Meniu Search
x

Medicul Lucan ar putea fi cercetat într-un nou dosar, pentru trafic de organe. Mărturiile cutremurătoare ale unui donator plătit

Unul din pacienţii medicului Mihai Lucan face dezvăluiri cutremurătoare.

Vezi și

Unul din pacienţii medicului Mihai Lucan face dezvăluiri cutremurătoare. La Institutul de Urologie din Cluj-Napoca, românii săraci erau convinşi să-şi vândă un rinichi pentru 7.500 de dolari, spune bărbatul. Organele ar fi ajuns la pacienţi de lux, aduşi cu avioane, sub protecţia unor gărzi înarmate, tocmai din Azerbaidjan. Bărbatul care face dezvăluirile a depus plângeri penale împotriva medicului Lucan, încă din 2005, dar procurorii au închis dosarul. Acum, ancheta ar putea să fie redeschisă. 

"Erau nişte tipi cu pistoale. Până se făcea transplantul, ne păzeau să nu ieşim din clinică." Iulian Iacob e unul dintre românii pe care sărăcia i-a împins la decizii extreme. Susţine că şi-a vândut un rinichi ca să aibă bani pentru pâine. Urmele cusăturilor de pe trup îi dau şi acum fiori. A ajuns la Institutul de Urologie din Cluj-Napoca, în urmă cu 17 ani. Rinichiul lui urma să fie transplantat unui tânăr, a cărui mamă postase un anunţ pe Internet. Femeia îi oferise aproape 2000 de dolari. În biroul chirurgului Mihai Lucan, însă, afacerea ar fi luat o întorsătură neaşteptată. Juristul Institutului şi mâna dreaptă a profesorului Lucan i-ar fi propus un târg. 

"Am altceva pentru tine mult mai bun, am un străin şi asta îţi dă 7500 de dolari!" Străinul ar fi fost un pacient cu bani din Azerbaidjan, pe care un avion l-ar fi adus, după primul telefon al urologului Lucan, de la 2.200 de kilometri distanţă, pe aeroportul din Cluj-Napoca. "Erau adusi cu avioane militare, avioane militare Hercules." 

O cursă specială pentru un pacient de lux, care ar fi plătit 300.000 de dolari pentru un transplant  în România. Ţara aflată la graniţa dintre Europa şi Asia e bogată în petrol şi e importantă pentru securitatea energetică a Europei. Pacienţii de lux ar fi fost însoţiţi la Cluj de gărzi înarmate: "Unul avea chiar şi pistol-mitralieră. Aveau gecile desfăcute şi se vedeau tocurile pistoalelor cum atârnau în partea stângă."

Pe acelaşi subiect

Iulian Iacob a făcut plângere în 2005 împotriva medicului Lucan pentru trafic de organe. A fost audiat de procurorii DIICOT din Cluj şi Braşov, dar dosarul lui a fost închis din lipsă de probe. Bărbatul susţine că le-a spus procurorilor cum a fost şantajat să racoleze în continuare pacienţi dispuşi să renunţe la un rinichi: "Să-i duc alt donator şi îmi recuperez ăia 5 mii de dolari şi îmi dă un bonus de o mie de dolari, în total 6 mii de dolari." 

A adus nu unul, ci doi donatori, care au renunţat la rinichi pentru alţi doi pacineţi de lux, tot din Azerbaidjan. Aduşi cu avioane şi păziţi de acealeaşi gărzi înarmate. 

Fiul urologului Lucan a refuzat să comenteze acuzaţiile. Pacienţii care şi-au dat rinichii pentru bani trăiesc şi pot depune mărturie în faţa anchetatorilor. 

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Transplant spun că ştiau că la Cluj-Napoca se face performanţă în medicină, nicidecum trafic de organe. 

Târgul dintre donatorii care îşi vând un rinichi şi cei dispuşi să plătească pentru el e şi azi la vedere, pe Internet. Schimbul se face în zeci de mii de euro, maşini sau obiecte de valoare. 

Medicul Mihai Lucan este cercetat deocamdată pentru delapidarea Institutului de Urologie din Cluj, cu aproape 1 milion de euro. Deşi medicul Mihai Lucan a vrut să fie cercetat în libertate, procurorii DIICOT au obţinut în instanţă arestarea acestuia la domiciliu. Între timp au fost culese noi probe şi mărturii care ar putea duce la extinderea acuzaţiilor. 

Urologul ar putea fi cercetat într-un nou dosar pentru trafic de organe şi acordare discreţionară a rinichilor pentru transplant. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Medicul Lucan ar putea fi cercetat într-un nou dosar, pentru trafic de organe. Mărturiile cutremurătoare ale unui donator plătit