Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Seacă din Săptămâna Patimilor

De Larisa Andreescu.
Publicat: 29.04.2021, 11:40.
Actualizat: 29.04.2021, 11:41

Vinerea Mare este a cincea zi din Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor), înainte de sfânta sărbătoare a Paştelui. Vinerea Mare, care mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos.

Fetiţă care aprinde o lumânare

Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Seacă din Săptămâna Patimilor

Hepta

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, dat fiind faptul că în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri. Biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului care ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, dar este pomenit şi tâlharul care şi-a mărturisit pe cruce toate păcatele în faţa lui Iisus Hristos.

Tradiţii în Vinerea Mare

Patimile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare: “sfinte” pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, “mântuitoare” pentru că şterg păcatele întregii lumi şi “înfricoşătoare” din cauza coordonatelor naturii, care s-au schimbat odată cu răstignirea lui Hristos.

Potrivit tainelor bisericeşti, vineri seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, era obiceiul că preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, că să afle și morții de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori și intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grindă de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreună cu El. Această coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

Obiceiuri şi superstiţii în Vinerea Mare

Sunt evitate lucrările agricole. Credincioşii trebuie să evite munca pe câmp sau orice alte activităţi asemănătoare. În Vinerea Seacă se spune că orice este semănat nu rodeşte.

Nu se mănâncă urzici. În Vinerea Mare credincioşii nu mănâncă urzici şi nu trebuie să folosească oţetul pentru mâncăruri, deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet.

Nu se sacrifică păsări sau animale. În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări. Dacă aveţi nevoie de produse din carne este indicat să le procuraţi şi pregătiţi mai din timp.

Nu se merge la frizer. În Vinerea Mare, tunsul părului semnifică un deces în familie. Totuşi obiceiurile diferă şi sunt regiuni din România, de exemplu în zona Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer în această zi.

Nu se vopsesc ouă. În Vinerea Mare nu este bine să vopsiţi ouă. Acestea, potrivit tradiţiei, trebuie înroşite în Joia sau sâmbăta, înaintea Paştelui. De asemenea, biserica îndeamnă oamenii să vopsească ouăle roşii conform tradiţiei, culoarea simbolizând sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie. Spălatul hainelor (fie de mână, fie la maşina de spălat) nu este semn bun şi trebuie evitată orice fel de curăţenie pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. De asemenea, credincioşii nu cos nimic astăzi ca nu cumva să orbească.

Se ţine Post Negru. Credincioşii pot ţine în această zi Post Negru pentru iertarea păcatelor, pentru spor şi pentru sănătate în familie.

Nu se fac copturi. În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, femeile nu umplu borș, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul

Tămâie în jurul copacilor şi caselor. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. De asemenea casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea

Ploaia în Vinerea Mare, un semn bun. Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor

Scufundatul în apa rece. Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro