Vinieta pentru Bucureşti ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie

De Redactia Observator.
Publicat: 30.09.2019, 21:41.
Actualizat: 30.09.2019, 21:45

Vinieta pentru Bucureşti naşte discuţii aprinse. Sunt propuneri ca taxa să fie aplicată inclusiv şoferilor de maşini Euro 4 şi Euro 5, dacă circulă prin centrul Capitalei. Ar putea plăti vinieta inclusiv motocicliştii şi cei care conduc scutere. Proiectul este încă în dezbateri.

Vinieta pentru Bucureşti naşte discuţii aprinse. Sunt propuneri ca taxa să fie aplicată inclusiv şoferilor de maşini Euro 4 şi Euro 5, dacă circulă prin centrul Capitalei. Ar putea plăti vinieta inclusiv motocicliştii şi cei care conduc scutere. Proiectul este încă în dezbateri, iar taxele ar putea fi introduse de la 1 ianuarie.

În forma actuală, proiectul cuprinde două variante privind taxa de drum pentru accesul în Capitală.

Prima se numeşte Oxigen B - şi se va aplica tuturor maşinilor cu numere de provincie care intră în Bucureşti. Valoarea ei este de 10 lei pe zi sau 1900 de lei pe an.

Aplicarea vinietei este criticată de mai multe ONG-uri.

Alin Tănase, reprezentant Greenpeace: Propunerea este făcută să taxeze mai degrabă locul de înregistrare comparat cu norma de poluare a maşinii. Asta e inacceptabil. Vă dau exemplul unei maşini electrice înmatriculate în Cluj, care trebuie să plătească taxa pentru a intra în Bucureşti

A doua taxă - Vinieta Oxigen C - va trebui plătită de cei care intră în zona centrală a Capitalei cu maşini care au norma de poluare Euro 3. Accesul se va face în baza unui abonament lunar, de 75 de lei, sau unul anual, de 900 de lei.

Matei Ţugui, consilier general: În momentul în care poţi achiziţiona un abonament vei încerca să profiţi la maximum de banii daţi pe acel abonament. Dacă alegem să aplicăm o taxă de centru, trebuie să o facem prin taxarea fiecărei treceri

Maşinile non Euro, Euro 1 şi Euro 2 vor fi strict interzise în perimetrul central. De asemenea, cele cu normă de poluare de la Euro 4 în sus sunt scutite de taxe, în forma actuală a proiectului. Însă Asociația Producătorilor de Automobile propune altceva.

Marius Tudor, secretar general APIA: Aplicarea restricţiilor de circulaţie şi/sau taxarea autovehiculelor să se facă în mod etapizat şi diferenţiat, în funcţie de norma de poluare, până la Euro 6

Un şofer din provincie care plăteşte pentru a intra în Capitală va fi, totuşi, scutit de taxa de Centru, spun reprezentanţii Primăriei.

Chiar şi aşa, şoferii nu sunt de acord cu aplicarea vinietei. Unul solicită ca "autorităţile mai întâi să facă infrastructura de aşa natură, după care să impună o asemenea taxă", iar altul este de părere că "pentru oamenii săraci, care nu au bani de maşini noi, preţul este foarte mare".

Proiectul nu este clar în acest moment în privinţa posesorilor de motociclete şi scutere. Şi ei ar putea fi taxaţi.

Răzvan Pavel, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Motociclismului: Solicitarea noastră este de a exclude acest tip de autovehicule de la aplicarea acestei reglementări

Sorin Chiriţă, administratorul public al Capitalei: Toate propunerile pertinente care se încadrează în prevederile legale vor fi luate în considerare

Amenzile pentru cei care nu plătesc vinietele sunt cuprinse între 1.500 şi două mii de lei. Măsurile ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alex Velea, replică dură la adresa lui Cătălin Măruță. Iubitul Antoniei, în război cu soțul Andrei: ”Totul e o mască, un rol...pentru bani”
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 22 iunie 2021. Taurii își revin pe plan financiar. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro