Protest fără precedent la spitalul din Arad. Mamele copiilor internaţi nu mai acceptă bătaia de joc
Mamele din Arad au început lupta cu sistemul medical. După ce Cristina a povestit, printr-o scrisoare deschisă, experienţa trăită alături de copilul ei în Spitalul Judeţean, tot mai multe voci au prins curaj.
Mamele din Arad au început lupta cu sistemul medical. După ce Cristina a povestit, printr-o scrisoare deschisă, experienţa trăită alături de copilul ei în Spitalul Judeţean, tot mai multe voci au prins curaj.
-Este mai rău decât un lagăr de exterminare.
-Eu am stat cu 3 copilaşi într-un pat şi eu pe scaun, şapte zile.
Sunt strigătele disperate ale unor mame care s-au săturat să fie umilite doar pentru că îşi vor copiii sănătoşi. În faţa "lagărului de exterminare" - aşa cum au numit ele Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad - au povestit experienţele traumatizante pe care ele şi copii lor le-au trăit în secţia de Boli infecţioase. Chinul începe în clipa în care intri în spital, povesteşte Claudia, o mamă al cărei copil a fost sfâşiat de câini.
-Patul unde l-a consultat pe băiat era foarte jegos. I-am spus: nu te atingi de copilul meu până nu te speli pe mâini.
În saloane, e ca la Auschwitz, spun femeile.
-Eu dacă îl ţineam acolo cu încă trei copii în salon, cu patologii diferite, îl distrugeam. Când duci un copil bolnav şi nu i se face nicio analiză şi nu dai un tratament pe baza analizelor, aşa cum se întâmplă în orice spital civilizat, înseamnă că vrei să-l extermini.
-A primit tratament de meningită, deşi analizele au arătat faptul că nu era vorba de meningită.
Iar, uneori, copiii fac faţă suferinţei singuri. Mamele nu sunt lăsate să-i vadă cu orele.
-Mi s-a spus că în acest spital, de la vârsta de şapte ani, copiii stau singuri. Am aflat ulterior că este ilegal. A fost lăsat, părăsit practic, singur într-un salon. Nu a mâncat absolut nimic, nu a primit apă.
Corina Crişan, managerul spitalului, are o explicţie: "Incidenţa rujeolei în ultima perioadă este foarte mare şi a trebuit să alegem, cu greu, între două variante rele: a evita supra-aglomerarea sau a lăsa fiecare copilaş cu mama lui."
Este explicaţia conducerii spitalului din Arad. Managerul s-a întâlnit cu mămicile, pentru a le invita la o discuţie.
-Eu am venit să vă invit, dacă doriţi, mămicilor, să ne aşezăm să discutăm. Da, eu sunt perfect de acord. Vreau să găsim soluţii. S-a demarat deja o anchetă. Vrem să ştim cum s-au derulat toate evenimentele, să identificăm ce au însemnat deficienţe, inclusiv în ce priveşte comunicarea personalului medical cu părinţii.
După ce şi Consiliul Judeţean a dispus deschiderea unei anchete, au avut loc primele schimbări în spital.
-S-a decongestionat toată secţia şi apoi a fost chemat DSP-ul să vadă că totul este în regulă. Se încearcă muşamalizarea a tot ce se întâmplă.
Mame din toată ţara s-au alăturat demersului iniţiat de Cristina, cea care a scos la iveală condiţiile de groază din spital.
-Din păcate foarte puţini sunt părinţii care îşi cunosc drepturile atunci când merg în spital. Foarte mulţi se opresc la frustrarea pe care o au după externare. Avem pârghii legale şi trebuie să apelăm la ele ori de câte ori este nevoie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰