Antena Meniu Search
x

Protest fără precedent la spitalul din Arad. Mamele copiilor internaţi nu mai acceptă bătaia de joc

Mamele din Arad au început lupta cu sistemul medical. După ce Cristina a povestit, printr-o scrisoare deschisă, experienţa trăită alături de copilul ei în Spitalul Judeţean, tot mai multe voci au prins curaj.

Vezi și

Mamele din Arad au început lupta cu sistemul medical. După ce Cristina a povestit, printr-o scrisoare deschisă, experienţa trăită alături de copilul ei în Spitalul Judeţean, tot mai multe voci au prins curaj.

-Este mai rău decât un lagăr de exterminare.

-Eu am stat cu 3 copilaşi într-un pat şi eu pe scaun, şapte zile.

Sunt strigătele disperate ale unor mame care s-au săturat să fie umilite doar pentru că îşi vor copiii sănătoşi. În faţa "lagărului de exterminare" - aşa cum au numit ele Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad - au povestit experienţele traumatizante pe care ele şi copii lor le-au trăit în secţia de Boli infecţioase. Chinul începe în clipa în care intri în spital, povesteşte Claudia, o mamă al cărei copil a fost sfâşiat de câini. 

Pe acelaşi subiect

-Patul unde l-a consultat pe băiat era foarte jegos. I-am spus: nu te atingi de copilul meu până nu te speli pe mâini.

În saloane, e ca la Auschwitz, spun femeile. 

-Eu dacă îl ţineam acolo cu încă trei copii în salon, cu patologii diferite, îl distrugeam. Când duci un copil bolnav şi nu i se face nicio analiză şi nu dai un tratament pe baza analizelor, aşa cum se întâmplă în orice spital civilizat, înseamnă că vrei să-l extermini.

-A primit tratament de meningită, deşi analizele au arătat faptul că nu era vorba de meningită.

Iar, uneori, copiii fac faţă suferinţei singuri. Mamele nu sunt lăsate să-i vadă cu orele.

-Mi s-a spus că în acest spital, de la vârsta de şapte ani, copiii stau singuri. Am aflat ulterior că este ilegal. A fost lăsat, părăsit practic, singur într-un salon. Nu a mâncat absolut nimic, nu a primit apă.

Corina Crişan, managerul spitalului, are o explicţie: "Incidenţa rujeolei în ultima perioadă este foarte mare şi a trebuit să alegem, cu greu, între două variante rele: a evita supra-aglomerarea sau a lăsa fiecare copilaş cu mama lui."

Este explicaţia conducerii spitalului din Arad. Managerul s-a întâlnit cu mămicile, pentru a le invita la o discuţie.

-Eu am venit să vă invit, dacă doriţi, mămicilor, să ne aşezăm să discutăm. Da, eu sunt perfect de acord. Vreau să găsim soluţii. S-a demarat deja o anchetă. Vrem să ştim cum s-au derulat toate evenimentele, să identificăm ce au însemnat deficienţe, inclusiv în ce priveşte comunicarea personalului medical cu părinţii.

După ce şi Consiliul Judeţean a dispus deschiderea unei anchete, au avut loc primele schimbări în spital.

-S-a decongestionat toată secţia şi apoi a fost chemat DSP-ul să vadă că totul este în regulă. Se încearcă muşamalizarea a tot ce se întâmplă.

Mame din toată ţara s-au alăturat demersului iniţiat de Cristina, cea care a scos la iveală condiţiile de groază din spital. 

-Din păcate foarte puţini sunt părinţii care îşi cunosc drepturile atunci când merg în spital. Foarte mulţi se opresc la frustrarea pe care o au după externare. Avem pârghii legale şi trebuie să apelăm la ele ori de câte ori este nevoie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Protest fără precedent la spitalul din Arad. Mamele copiilor internaţi nu mai acceptă bătaia de joc