CIA spionează prin telefoane și televizoare
Serviciul secret american CIA poate altera, ilegal, aplicaţiile de pe telefoane mobile sau chiar televizoare, pentru a-i spiona pe posesorii lor. Este una din revelaţiile unui nou set de documente confidenţiale ale CIA date publicităţii de saitul Wikileaks.
Serviciul secret american CIA poate altera, ilegal, aplicaţiile de pe telefoane mobile sau chiar televizoare, pentru a-i spiona pe posesorii lor. Este una din revelaţiile unui nou set de documente confidenţiale ale CIA date publicităţii de saitul Wikileaks.
Telefoanele mobile, tabletele, televizoarele cu comandă vocală şi orice alte dispozitive electronice pot deveni arme de spionaj cibernetic, prin acţiunile hackerilor din serviciul CIA. Dezvăluirea vine de la Wikileaks, care a publicat peste 8.000 de documente secrete din arhiva Centrului de Operaţiuni Cibernetice al agenţiei americane de spionaj.
-Ei, poate, nici nu au nevoie să atingă telefonul tău. Dacă au reuşit s-o facă, e perfect, dar poate că nici nu au nevoie. Îl pot "penetra" de la distanţă. Pot avea acces, pot modifica programul de la distanţă.
Wikileaks susţine că agenţii CIA au descoperit numeroase breşe şi vulnerabilităţi în sistemele de operare ale dispozitivelor folosite de toată lumea. Dar în loc să informeze producătorii despre erori, pentru a le remedia, agenţii americani le-au folosit în propriile scopuri. Au introdus în sisteme viruşi şi programe secrete care pot transforma, de pildă, un televizor în dispozitiv de înregistrare, fără ca posesorul să bănuiască ceva.
- Un bărbat a murit ars de viu în propria mașină, pe un câmp din Arad
- Deţinutul care a evadat din penitenciarul Rahova a fost prins
- Emma Watson, o feministă declarată, a fost atacată de alte adepte ale mişcării după ce a lăsat să se vadă...
- O victimă a incendiilor din ianuarie din Los Angeles, descoperită de autorităţi la aproape 3 luni de la tragedie
- Ungaria anunţă oficial retragerea din Curtea Penală Internaţională. Procedura intră în vigoare abia la un an...
-Ceea ce poate face CIA este să "penetreze" în sistemul de operare şi, chiar dacă televizorul e închis, să asculte prin microfonul încorporat în el. Ei numesc asta "fals închis".
CIA ar fi studiat şi preluarea controlului aplicaţiilor de pe automobile, care ar putea fi exploatate pentru a comite crime mascate în accidente. Unul din centrele de comandă ale operaţiunilor de spionaj cibernetic ar fi disimulat în consulatul american din Frankfurt, potrivit Wikileaks. Bineînţeles, Agenţia nu confirmă dezvăluirile şi refuză chiar să le comenteze. Dar experţii cred că documentele sunt autentice iar guvernul american suferă o nouă umilinţă prin dezvăluirea lor.
-Tocmai am vorbit cu un fost agent CIA care mi-a spus că asta este într-adevăr foarte rău. A spus că se vor da sancţiuni grave în interiorul CIA.
Site-ul coordonat de Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, susţine că a primit documentele de la un "operator privat", probabil un hacker, care lucra pentru CIA. Wikileaks subliniază că "armele cibernetice" pot ajunge, la fel de bine, în posesia teroriştilor sau a altor răufăcători. Apărătorii drepturilor civile sunt îngrijoraţi şi de posibilitatea ca CIA să spioneze, prin aceste metode, cetăţeni americani, ceea ce ar încălca legea.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰