Video Ziua Clătitelor: Istoricul unui desert vechi de mii de ani
Celebrăm Ziua Clătitelor, desertul delicios cu care, dacă avem timp, ne începem dimineţile, alături de o cană cu cafea! Este considerat unul dintre cele mai populare deserturi din lume. Câte gospodine, atâtea rețete, însă, mai nou, creperiile au cucerit și România.
Nu există nicio limită atunci când vine vorba de ingredientele care pot însoţi o banala clătită. De fapt, nu doar o însoţesc, ci îi schimbă total aspectul și gustul. Varianta americană a clătitelor este printre preferatele românilor care intră tot mai des într-o creperie.
Şi mai există şi variantele sărate. Se numesc PIADINE şi pot fi umplute cu somon sau piept de pui afumat, prosciuto, rucola şi sosuri asortate. Dulci sau sărate - clătitele au preţuri care pornesc de la 19 lei şi ajung până la 35 de lei. Multe gospodine, însă, nu concep să nu le facă singure acasă.
Potrivit specialiștilor, clătitele datează din epoca neolitică, atunci când se făcea un soi de pâine dospită, pe plită. 4.000 de ani mai târziu au descoperit şi egiptenii reţeta. Însă abia grecii au fost cei care au început să pregătească clătitele - pe atunci - doar un amestec de miere, ulei și pâine. Între timp, reţetele au evoluat tot mai mult, până la deliciile din zilele noastre.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰