Video Sărbătoare cu fast la centenarul Institutului Cantacuzino
A curs cu elogii şi promisiuni ca de 1 aprilie, azi, la aniversarea a o sută de ani de existenţă a Institutului Cantacuzino. Prilej numai bun pentru primii oameni din stat să laude trecutul Institutului. Institut care, în ultimul deceniu, mai mult a consumat decât a produs. N-avem tehnologia necesară, dar avem "premise foarte bune", spune premierul.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cu fast, fanfară şi cu cei mai importanţi oameni politici pe metru pătrat. Aşa a fost sărbătorit centenarul Institutului Cantacuzino. Preşedintele Klaus Iohannis a decorat institutul şi a primit la rându-i o plachetă jubiliară.
Klaus Iohannis - preşedintele României: E un moment de bilanţ, de rememorare a istoriei, e o invitaţie la a discuta cu responsabilitate despre prezent. E şi un moment pentru a privi cu incredere în viitor.
Doar că încrederea în viitor e cam puţină, în condiţiile în care 2009 este anul în care a ieşit pe poarta institutului ultimul vaccin produs aici. Singurul lucru notabil după acea dată a fost un supliment alimentar lansat în pandemie şi prezentat ca antidot pentru coronavirus. aici niste arhiva cu oamenii care stateau la coada institutului ca sa cumpere suplimentul vietii Doar că Orostim nu era nici nou, nici vreun tratament miraculos.
Premierul are speranţe pentru viitor
Florin Cîţu - premierul României: Premise foarte bune că la Cantacuzino va fi realizat la scară largă un produs sigur şi benefic pentru români
Ministrul Sănătăţii recunoaşte
Vlad Voiculescu - ministrul Sănătăţii: Institutul Cantacuzino, ca celelalte instituţii din România, nu au putut produce în timp util un vaccin anti-COVID.
Dacă tot nu producem, măcar am putea ambala frumos.
Reporter: Dacă o sa se producă aici, sub licenţă, unul dintre vaccinurile existente, Cantacuzino poate?
Vlad Voiculescu - ministrul Sănătăţii: Inţelegerea mea este că avem posibilitatea să ambalăm.
Practic, acum, în România, este posibilă doar manipularea, depozitarea şi distribuirea vaccinurilor anti-covid. Ministerul Apărării, în subordinea căruia se află institutul, face promisiuni.
Nicolae Ciucă - ministrul Apărării: Le vom acorda tot sprijinul financiar şi decizional pentru a relua, în perioada următoare, producţia de vaccin tetanic şi gripal, dar şi mult aşteptatul polidin.
Anul trecut, conducerea Institutului Cantacuzino spunea că România nu va mai produce un vaccin decât, poate, prin 2028.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰