Cercurile olimpice. Ce reprezintă şi cum s-au ales culorile
Mai sunt ceva mai mult de trei săptămâni până la startul oficial al Jocurilor Olimpice de vară, de la Paris, aşa că ne-am gândit că ar fi momentul să aflăm povestea din spatele celor cinci cercuri olimpice.
În vara acestui an, în perioada 26 iulie - 11 august, la Paris se desfăşoară a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Mii sau chiar zeci de mii de sportivi ar urma să-şi măsoare forţele pentru sutele de medalii puse în joc.
Ca de obicei, pe steajul Jocurilor Olimpice tronează cele cinci cercuri olimpice care simbolizează, conform unora, unitatea dintre sportivii participanţi care provin din toate colţurile lumii.
Cele cinci cercuri sunt simbolul Jocurilor Olimpice de peste 110 ani
Ideea cercurilor olimpice a fost lansată undeva în 1913 de Pierre de Coubertin, fondatorul CIO (Comitetului Internaţional Olimpic) şi personajul care este considerat, practic, părintele Jocurilor Olimpice moderne.
Pierre de Coubertin a considerat întotdeauna logo-ul Jocurilor Olimpice ca fiind o emblemă internaţională, deşi există informaţii care arată că a fost inspirat în alegerea sa de logo-ul USFSA, care avea două cercuri interconectate. USFSA era organizaţia care se ocupa de reglementarea sporturilor din Franţa în acea perioadă, iar Pierre de Coubertin era şeful instituţiei.
Ce reprezintă cercurile olimpice
Iniţial s-a spus că cercurile olimpice reprezintă cele cinci continente de pe care ar proveni sportivi, Africa, America, Asia, Europa şi Oceania. Ar reprezenta unitatea dintre sportivii proveniţi de pe continentele respective.
Totuşi, prin intermediul culorilor alese, Pierre de Coubertin, iniţiatorul ideii, a precizat că vorbim despre culorile echipamentelor utilizate de ţările participante în mod constant la Jocurile Olimpice din acea perioadă, respectiv Suedia, Grecia, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Belgia, Italia, Ungaria, Spania, Brazilia, Australia, Japonia şi China.
Cum s-au ales culorile cercurilor olimpice
Cum spuneam, culorile cercurilor olimpice au fost alese de Pierre de Coubertin pe ideea că din acestea plus fundalul alb s-ar putea forma steagurile tuturor ţărilor participante la ediţiile Jocurilor Olimpice din acea perioadă.
Totuşi, trebuie precizat că între 1913 şi 1986, grosimea cercurilor era mai mare, iar pe alocuri nuanţele folosite la culori difereau faţă de cele utilizate în prezent.
Alte informaţii şi curiozităţi despre cercurile olimpice
Se obişnuieşte ca la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice să existe o întrepătrundere între logoul cu cinci cercuri olimpice şi elemente care să simbolizeze oraşul gazdă, ţara gazdă sau cultura locală.
Deşi ideea cercurilor olimpice a fost lansată în 1913, ea a fost pusă în stand-by din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Logoul a fost utilizat pentru prima dată, în mod oficial, la Jocurile Olimpice de la Antwerp (Belgia) din 1920.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰