Antena Meniu Search
x

Cine este Jelena Ostapenko, ADVERSARA Simonei Halep la Roland Garros. Cele două, implicate într-un accident ciudat în timpul unui meci (FOTO&VIDEO)

Simona Halep, numărul 4 WTA, va juca, sâmbătă, în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, cu Jelena Ostapenko, locul 47 WTA.

Simona Halep, numărul 4 WTA, va juca, sâmbătă, în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, cu Jelena Ostapenko, locul 47 WTA. 

Este pentru prima dată când cele două se vor întâlni într-un meci de simplu, însă Halep şi Ostapenko se cunosc, ele fiind partenere într-un meci de dublu, disputat în septembrie 2016, la turneul de la Wuhan.

Ele au jucat doar 26 de minute în turul I, fiind protagonistele unui incident bizar: letona a lovit-o cu o minge în ureche pe Halep, care a fost nevoită să abandoneze.

Pe acelaşi subiect

"A fost un schimb lung de mingi. Eu şi Mattek-Sands eram la fileu. Ostapenko a vrut să lovească mingea cu reverul sau cu dreapta, nu sunt sigură. Eram cu privirea înainte. M-a lovit chiar aici (n.r. - în partea stângă a capului). M-a lovit cu mingea care avea cam 150 de kilometri pe oră. Am fost ameţită la început, dar apoi mi-am revenit. Simt durere şi acum în toată zona, dar e ok. Am fost la mai mulţi medici, chiar şi azi-dimineaţă. Dar am dormit bine azi-noapte şi asta m-a ajutat", a declarat după meci jucătoarea română.

S-a calificat în finală chiar de ziua ei

Jelena Ostapenko este, la cei 20 de ani împliniţi joi, cea mai tânără sportivă care ajunge în ultimul act la Roland Garros din 2007, după Ana Ivanovici şi prima jucătoare care nu este cap de serie, din 1983, când Mima Jausovec din Iugoslavia pierdea în faţa americancei Chris Evert. Letona este totodată jucătoarea cel mai slab clasată care va disputa finala RG, de la introducerea ierarhiei WTA computerizate, în 1975.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Jelena Ostapenko s-a născut la 8 iunie 1997, la Riga. Tatăl ei a fost fotbalist, iar mama ei a îndrumat-o către tenis, când Jelena avea 5 ani. Câştigătoare la Wimbledon, la juniori, în 2014, Ostapenko este profesionistă din 2012, intrând în Top 100 WTA în 2015. Ea nu are niciun trofeu la simplu în circuitul WTA, dar se află deja la a patra finală. Ea a mai jucat în ultimul act în 2015 la Quebec, în 2016 la Doha şi în acest an la Charleston.

Înainte de a ajunge în finală la Roland Garros, Ostapenko a atins cea mai înaltă fază la un Grand Slam, turul al treilea, la Australian Open, în acest an, performanţă care i-a adus şi cel mai bun loc WTA din carieră, 33. 

Jelena Ostapenko are două victorii obţinute în faţa unor jucătoare din Top 10 WTA. În 2015, în turul I la Wimbledon, letona, locul 147 atunci, a învins-o, cu 6-2, 6-0, pe spaniola Carla Suarez Navarro, care ocupa locul 9 WTA. Anul trecut, în optimile turneului de la Doha, Ostapenko, locul 88 WTA, a învins-o pe sportiva cehă Petra Kvitova, locul 8 WTA în acel moment, cu 5-7, 6-2, 6-1.

Ostapenko are două titluri la dublu, în acest an, la Sankt Petersburg, în echipă cu poloneza Alicja Rosolska, şi la Stuttgart, cu americanca Racquel Atawo.

"Loveşte repede, merge repede şi vorbeşte repede"

Ca stil de joc, Jelena Ostapenko pune în practică un singur plan, să fie foarte agresivă tot timpul, să lovească tare orice minge, să o trimiă către colţurile sau liniile terenului. Ea loveşte bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul. Punctele ei slabe sunt reprezentate de un serviciu al doilea "penalizabil" şi de numărul mare de erori neforţate, comise în urma jocului ei riscant, avântat.

La actuala ediţie a turneului de la Roland Garros, ea a dat 245 de lovituri câştigătoare, 50 numai în meciul din semifinale cu Timea Bacsinszky. Erorile neforţate au fost mai multe, 45 numai în semifinale. Mingea lovită de ea cu dreapta a atins la RG în medie 120 de kilometri pe oră, mai mult decât cea lovită de liderul ATP, Andy Murray, 117 kilometri/oră.

"Întotdeauna joc agresiv şi încerc să lovesc mingea când am ocazia. M-a ajutat probabil să câştig azi (n.r. - cu Bacsinszky). Reverul este lovitura mea favorită, dar am lucrat şi la lovitura de dreapta şi cred că arată bine acum. Cred că am mai multă încredere în <forehand-ul> meu acum", a afirmat Ostapenko.

"Cred că este ceva foarte special în această domnişoară. Este atât de neînfricată", a spus despre ea Chris Evert.

Ostapenko este o jucătoare extrovertită. Letona dă frâu liber sentimentelor pe teren, se ceartă pe ea însăşi, loveşte cu racheta de pământ, are gesturi şi mişcări teatrale.

"Cred că uneori te simţi mai bine când laşi să iasă emoţiile, dar trebuie să ştii limita, deoarece uneori ai nevoie să fii mai calmă. Dar să spun un <haide> sau ceva similar mă face să mă simt mai bine. Mă motivez singură", a explicat ea.

Jelena este antrenată din aprilie de fosta jucătoare spaniolă Anabel Merida Garrigues, dublă câştigătoare a French Open la dublu.

"Viaţa ei este ceva de genul <totul foarte rapid>. Loveşte repede, merge repede, vorbeşte repede. Personalitatea ei este aşa. Ea este foarte activă şi are multă energie tot timpul. Transpune această activitate pe teren, este la fel. Se gândeşte la ce o să facă şi apoi face", a caracterizat-o antrenoarea pe eleva ei.

"Are 20 de ani şi nu îi este frică de nimic. Probabil nu-şi dă seama ce realizează acum. Probabil că nici nu-i pasă. Doar loveşte mingea la fel", a spus despre Ostapenko ultima ei adversară, Bacsinszky.

"Cel mai bun exemplu este mingea de meci: am servit foarte bine, deschis. De nicăieri, ea a lovit cât de tare a putut şi mingea a venit pe linie. Serios, cine încearcă asta? Îţi iese una din zece. Dar ei i-a ieşit. Să vedem dacă mai face la fel la 28 de ani", a continuat jucătoarea elveţiană, care şi-a serbat şi ea ziua de naştere, joi, când a împlinit 28 de ani.

Anabel Medina o avertizează pe Halep că în finală presiunea nu va fi pe Ostapenko, ci pe jucătoarea favorită: "N-are nimic de pierdut, va juca împotriva unei jucătoare din Top 10 WTA, ea fiind 47 mondial. Toată presiunea o să fie de partea cealaltă."

Indiferent de rezultatul din finala de la Roland Garros, Ostapenko va fi, începând de luni, noul număr 1 leton. Ea şi-a asigurat o urcare până pe locul 18 WTA, întrecând-o astfel pe Anastasija Sevastova, care va fi pe locul 19 WTA. Un succes la Porte D'Auteuil ar duce-o pe tânăra sportivă pe locul 12 WTA.

Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 3, şi Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 16.00, în finala French Open, al doilea Grand Slam al anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Cine este Jelena Ostapenko, ADVERSARA Simonei Halep la Roland Garros. Cele două, implicate într-un accident ciudat în timpul unui meci (FOTO&VIDEO)