Antena Meniu Search
x

Eduard Novak la Jocurile Paralimpice 2021. La ce probe de ciclism participă ministrul Sportului

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, se pregăteşte intens pentru a participa la ediţia din acest an a Jocurilor Paralimpice, competiţie care se desfăşoară la Tokyo, în Japonia, ca şi Jocurile Olimpice.

de Redactia Observator

la 23.08.2021, 18:13

Eduard Novak, ministrul Sportului, reprezintă România la Jocurile Paralimpice 2021
Eduard Novak, ministrul Sportului, reprezintă România la Jocurile Paralimpice 2021 - Hepta
  • Eduard Novak, ministrul Sportului din România, a obţinut o medalie de aur şi două medalii de argint la Jocurile Paralimpice, de-a lungul timpului.

Nu este prima dată când Eduard Novak participă la Jocurile Paralimpice, el căutând chiar să repete succesul avut la ediţiile din 2008, Beijing, şi 2012, Londra. La Beijing, în 2008, Eduard Novak a obţinut medalia de argint în proba de contratimp pe şosea, în timp ce la Londra, în 2012, Eduard Novak a câştigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă şi medalide argint în proba de contratimp pe şosea.

Astfel, se poate spune că Eduard Novak este, deja, un specialist al Jocurilor Paralimpice, mai ales că a fost constant purtător al drapelului României şi chiar a stabilit recorduri mondiale, unul dintre acestea fiind stabilit în calificările probei de urmărire pe pistă la Londra, în 2012.

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, participă la Jocurile Paralimpice 2021 în probele de ciclism

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, este unul dintre cei şapte români ce reprezintă ţara noastră la Jocurile Paralimpice. El participă la ciclism, însă ţara noastră mai are concurenţi şi în probele de tenis de masă, judo, atletism şi tir cu arcul.

Pe acelaşi subiect

România a obţinut patru medalii, de-a lungul timpului, la Jocurile Olimpice. Au fost cele trei obţinute de Eduard Novak în 2008 şi în 2012, însă ultima medalie a fost obţinută de Alex Bologa la judo, la ediţia de la Rio de Janeiro, din Brazilia, din 2016.

La ce probe participă Eduard Novak. Prima are loc pe 26 august

Deşi a avut mai puţin timp la dispoziţie pentru a se pregăti pentru ediţia din acest an a Jocurilor Paralimpice şi a fost obligat să meargă în Bulgaria, pentru a-şi asigura condiţiile potrivite de pregătire, Eduard Novak participă la patru probe la competiţia de la Tokyo. 

Astfel, ministrul Sportului din România ar urma să concureze la probele de un kilometru urmărire pe pistă, patru kilometri urmărire pe pistă, proba de contratimp individual pe şosea şi proba de fond pe şosea. Prima probă, un kilometru urmărire pe pistă, se desfăşoară pe 26 august, însă ministrul Sportului din România nu îşi pune mari speranţe în această probă. Eduard Novak susţine că proba este una pentru sprinteri, iar el ar urma să se folosească de ea pentru a-şi face încălzirea pentru proba lui favorită, de patru kilometri urmărire pe pistă, care are loc pe 27 august.

Probele pe şosea sunt programate a avea loc pe 1 septembrie, proba de contratimp individual pe şosea, şi, respectiv, pe 3 septembrie, proba de fond pe şosea.

Eduard Novak este singurul campion paralimpic al României

Eduard Novak este singurul campion paralimpic al României. El a câştigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice din 2012, de la Londra, în proba lui favorită, patru kilometri urmărire pe pistă. Atunci a reuşit un record mondial în calificări, iar în finală l-a învins pe cehul Jiri Jezek cu un avans de aproape trei secunde şi jumătate.

Eduard Novak a câştigat, în total, trei medalii la Jocurile Paralimpice, celelalte două fiind de argint, respectiv una la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008, şi una la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012.

Cum a ajuns Eduard Novak sportiv paralimpic

Născut şi crescut în Harghita, Eduard Novak s-a remarcat precum un sportiv redutabil în probele de patinaj viteză. Viaţa sa a luat, însă, o altă întorsătură în momentul în care a fost implicat într-un accident de maşină în Italia, în 1996. I-a fost amputată o parte din piciorul drept şi a trecut prin momente cumplite, după ce prima operaţie, suferită în România, nu a fost una de succes din cauza unor infecţii căpătate în perioada în care Eduard Novak a fost internat. Abia a doua operaţie, suferită la Budapesta, s-a dovedit a fi una de succes, iar actualul ministru al Sporturilor din România a avut nevoie de doi ani pentru a se recupera şi a reveni în sport.

S-a reorientat către ciclism, mai întâi la nivel de amatori, iar din 2001 a făcut pasul către profesionişti, în 2003 obţinând şi primul rezultat major, câştigarea Campionatului European de Paraciclism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Eduard Novak la Jocurile Paralimpice 2021. La ce probe de ciclism participă ministrul Sportului