Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Euro 2024. Prezentarea Grupei C - Anglia, mare favorită cu Slovenia, Danemarca şi Serbia

Euro 2024, a 17-a ediţie a Campionatului European de fotbal, se joacă în vara acestui an, meciurile urmând a fi găzduite de Germania, în intervalul 14 iunie - 14 iulie 2024.

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 15:08

Anglia este marea favorită a Grupei C de la Euro 2024
Anglia este marea favorită a Grupei C de la Euro 2024 - Facebook/UEFA EURO 2024

24 de echipe din Europa se înfruntă pentru a-şi disputa titlul de campioană europeană, iar câteva dintre acestea sunt considerate a avea şanse serioase la câştigarea competiţiei din Germania.

Una dintre favoritele Euro 2024 este reprezentativa Angliei, vicecampioana europeană en-titre. Anglia a fost repartizată în Grupa C la Euro 2024, alături de Slovenia, Danemarca şi Serbia.

Euro 2024. Grupa C

Articolul continuă după reclamă

Şi cum Anglia este considerată una dintre favoritele la câştigarea Euro 2024, în mod normal englezii nu ar trebui să aibă emoţii în ceea ce priveşte trecerea cu bine peste o grupă din care mai fac parte echipele amintite.

Mai mult, Anglia pare pregătită să aibă un parcurs ireproşabil în faza grupelor, dar echipe precum Serbia şi Danemarca nu ar trebui scăpate din atenţie, ştiut fiind faptul că sunt formaţii care se mobilizează exemplar când vine vorba de participarea la un turneu final.

Euro 2024. Slovenia - prezentare

Slovenia este văzută drept outsideră în Grupa C de la Euro 2024, situaţie care s-ar putea să o avantajeze, mai ales că poate pune în scenă o organizare a jocului prin care să pună în dificultate adversarele.

Mai mult, Slovenia mizează pe câţiva tineri de perspectivă care au învăţat fotbal la cel mai înalt nivel, în Italia, Germania sau Franţa, şi sunt pregătiţi să-şi demonstreze valoarea inclusiv pentru a bifa contracte mai avantajoase, din punct de vedere material, după turneul final din Germania.

Euro 2024. Lotul Sloveniei pentru Euro 2024

Lotul Sloveniei pentru Euro 2024 îi cuprinde:

Portari - Jan Oblak (Atlético Madrid), Vid Belec (APOEL), Igor Vekić (Vejle).

Fundaşi - Petar Stojanović (Sampdoria), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznań), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Orlando City), Erik Janža (Górnik Zabrze), Vanja Drkušić (Soci).

Mijlocaşi - Jasmin Kurtić (Südtirol), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm Graz), Timi Max Elšnik (Olimpija Ljubljana), Tomi Horvat (Sturm Graz), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Nino Žugelj (Bodo Glimt).

Atacanţi - Josip Iličić (Maribor), Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (RB Leipzig), Jan Mlakar (Pisa), Žan Celar (Lugano), Žan Vipotnik (Bordeaux).

Euro 2024. Performanţele Sloveniei la Euro

Slovenia participă pentru a doua oară la un turneu final de Campionat European. A mai evoluat la competiţia găzduită, în 2000, de Belgia şi Olanda, când la turneul final ajungeau doar 16 echipe, nu 24, precum în prezent.

Atunci, Slovenia a fost repartizată într-o grupă la fel de complicată, cu Spania, Iugoslavia şi Norvegia şi nu s-a făcut de râs. A făcut 3-3 cu Iugoslavia, după ce avea 3-0 în minutul 66, şi 0-0 cu Norvegia, dar a cedat la limită, 1-2 cu Spania, încheind pe ultimul loc grupa câştigată de iberici.

Euro 2024. Drumul Sloveniei către Euro 2024

Slovenia s-a calificat la Euro 2024 după ce a încheiat pe locul 2 Grupa H din preliminarii. Slovenia a obţinut şapte victorii din 10 meciuri jucate şi a încheiat cu 22 de puncte grupa câştigată de Danemarca, adversară şi la turneul final, şi din care au mai făcut parte Finlanda, Kazahstan, Irlanda de Nord şi San Marino.

Interesant este că Slovenia a încheiat grupa la egalitate de puncte, 22, cu câştigătoarea grupei, Danemarca, însă nordicii au avut avantajul meciurilor directe, 2-1 acasă şi 1-1 în deplasare. În total, Slovenia a înscris 20 de goluri în preliminarii, Benjamin Sesko, un puşti de numai 21 de ani, fiind golgeterul echipei, cu cinci reuşite.

Euro 2024. Matjaz Kek, antrenorul Sloveniei

Matjaz Kek (62 de ani) este selecţionerul Sloveniei încă din 2018, când l-a înlocuit pe antrenorul interimar Igor Benedejcic. Kek a jucat în peste 240 de meciuri pentru NK Maribor, şi a obţinut o selecţie, ca jucător, în naţionala Sloveniei. Ca antrenor, Kek a mai pregătit naţionala Sloveniei în perioada 2007-2011, a antrenat-o, în trei rânduri, pe NK Maribor şi a pregătit şi echipe precum Al Ittihad sau NK Rijeka.

Kek a fost de cinci ori campion al Sloveniei, cu NK Maribor. De trei ori ca jucător, 1997, 1998 şi 1999, şi de două ori ca antrenor, în 2000 şi în 2003. Tehnicianul de 62 de ani şi-a mai trecut în palmares titlul de campion al Croaţiei, cu NK Rijeka, în 2017, dar şi două Cupe ale Croaţiei, cu aceeaşi echipă, în 2014 şi în 2017.

Euro 2024. Programul Sloveniei în Grupa C

Slovenia îşi începe aventura la Euro 2024 pe 16 iunie, de la ora 19.00, urmând să dea piept tocmai cu Danemarca, fosta adversară din preliminarii, într-un meci care ar urma să aibă loc la Stuttgart.

Apoi, Slovenia merge la Munchen, pentru meciul cu Serbia, din 20 iunie, de la ora 16.00, şi la Koln, pentru meciul cu Anglia, din 25 iunie, de la ora 22.00.

Euro 2024. Danemarca - prezentare

Danemarca merge la Euro 2024 cu obiectivul minim stabilit de a trece cu bine de faza grupelor. Asta înseamnă calificarea în faza optimilor de finală, obiectiv care ar putea fi atins chiar şi de pe locul 3 din Grupa C.

Totuşi, selecţionerul Kasper Hjulmand speră ca Danemarca să stea fără emoţii la ultimul meci din grupă, cel cu Serbia, iar asta ar însemna obţinerea a minim patru puncte din duelurile cu Slovenia şi Anglia.

Euro 2024. Lotul Danemarcei pentru Euro 2024

Lotul Danemarcei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Kasper Schmeichel (Anderlecht), Mads Hermansen (Leicester City), Frederik Ronnow (Union Berlin).

Fundaşi - Joachim Andersen (Crystal Palace), Jannik Vestergaard (Leicester City), Simon Kjaer (AC Milan), Joakim Maehle (VFL Wolfsburg), Andreas Christensen (FC Barcelona), Rasmus Kristensen (AS Roma), Victor Kristiansen (Bologna), Alexander Bah (Benfica), Victor Nelsson (Galatasaray).

Mijlocaşi - Mathias Jensen (Brentford), Thomas Delaney (Anderlecht), Christian Eriksen (Manchester United), Andreas Olsen (FC Bruges), Mikkel Damsgaard (Brentford), Christian Norgaard (Brentford), Pierre Emile Hojbjerg (Tottenham Hotspur), Morten Hjulmand (Sporting Lisabona).

Atacanţi - Rasmus Hojlund (Manchester United), Kasper Dolberg (Anderlecht), Jonas Wind (VFL Wolfsburg), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Jacob Larsen (Burnley), Anders Dreyer (Anderlecht).

Euro 2024. Performanţele Danemarcei la Euro

Danemarca poate fi considerată, fără probleme, o specialistă a Campionatelor Europene. Spunem asta în condiţiile în care nordicii au câştigat titlul continental în 1992, în Suedia, şi au atins faza semifinalelor în 1964, în Spania, în 1984, în Franţa, şi la ediţia precedentă, Euro 2020, când turneul a fost găzduit de mai multe ţări din întreaga Europă.

La Euro 2020, Danemarca a fost repartizată în Grupa B, alături de Belgia, Finlanda şi Rusia. A încheiat grupa pe locul 2, după 0-1 cu Finlanda, 1-2 cu Belgia şi 4-1 cu Rusia. Apoi, Danemarca a eliminat pe Ţara Galilor, 4-0, şi pe Cehia, 2-1, înainte de a fi eliminată de Anglia în semifinale, 1-2 după prelungiri.

Euro 2024. Drumul Danemarcei către Euro 2024

Danezii au fost repartizaţi, în preliminariile pentru Euro 2024, în Grupa H, grupă din care au mai făcut parte Slovenia, Finlanda, Kazahstan, Irlanda de Nord şi San Marino. Danezii au câştigat grupa, depăşind Slovenia graţie evoluţiilor mai bune din meciurile directe, 2-1 şi 1-1.

Danemarca a câştigat toate cele cinci meciuri jucate pe teren propriu, dar a avut mari probleme în deplasare. A cedat în Kazahstan, 2-3, şi în Irlanda de Nord, 0-2, şi s-a impus greu în San Marino, 2-1. Danemarca a înscris 19 goluri în cele 10 meciuri jucate în preliminarii, golgeter fiind Rasmus Hojlund (21 de ani), de la Manchester United, cu şapte reuşite.

Euro 2024. Kasper Hjulmand, antrenorul Danemarcei

Kasper Hjulmand (52 de ani) este antrenorul Danemarcei din 2020, înlocuindu-l pe Age Hareide. Hjulmand a condus echipa până în semifinalele Euro 2020, turneul final respectiv având loc în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Hjulmand a jucat fotbal la un nivel mai degrabă modest, dar a antrenat echipe precum Lyngby, Nordsjælland sau Mainz. Are un titlu de campion al Danemarcei câştigat cu Nordsjælland, în 2012.

Euro 2024. Programul Danemarcei în Grupa C

Danemarca îşi începe aventura la Euro 2024 pe 16 iunie, de la ora 19.00, urmând să dea piept cu Slovenia într-un meci programat a avea loc la Stuttgart, pe Stuttgart Arena, un stadion cu circa 55.000 de locuri.

Pentru Danemarca urmează meciul cu Anglia din 20 iunie, de la ora 19.00, de la Frankfurt, şi meciul cu Serbia din 25 iunie, de la ora 22.00, de la Munchen.

Euro 2024. Serbia - prezentare

Naţionala de fotbal a Serbiei este în căutarea strălucirii de altă dată, iar selecţionerul Dragan Stojkovic speră ca Euro 2024 să fie rampa de lansare pentru o nouă generaţie de aur a Serbiei, chiar dacă echipa sa a avut emoţii în preliminarii.

În mod normal, Serbia nu ar trebui să aibă emoţii în ceea ce priveşte calificarea în faza optimilor de finală, dar sârbii au avut evoluţii inconstante în ultima perioadă, astfel că orice este posibil la turneul final.

Euro 2024. Lotul Serbiei pentru Euro 2024

Lotul Serbiei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe

Portari - Predrag Rajković (Mallorca), Vanja Milinković-Savić (Torino), Đorđe Petrović (Chelsea).

Fundaşi - Nemanja Gudelj (Sevilla), Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Pavlović (Red Bull Salzburg), Filip Mladenović (Panathinaikos), Miloš Veljković (Werder Bremen), Uroš Spajić (Steaua Roşie Belgrad), Srđan Babić (Spartak Moscova), Nemanja Stojić (Backa Topola).

Mijlocaşi - Dušan Tadić (Fenerbahçe), Filip Kostić (Juventus), Sergej Milinković-Savić (Al Hilal), Nemanja Maksimović (Getafe), Saša Lukić (Fulham), Andrija Živkovic (PAOK), Mijat Gaćinović (AEK Atena), Ivan Ilić (Torino), Srđan Mijailović (Steaua Roşie Belgrad), Lazar Samardžić (Udinese), Veljko Birmančević (Sparta Praga).

Atacanţi - Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Luka Jović (Milan), Dušan Vlahovic (Juventus), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg).

Euro 2024. Performanţele Serbiei la Euro

Dacă eliminăm rezultatele înregistrate ca parte din Iugoslavia, locuri 2 la Europenele din 1960 şi 1968 şi locul 4 la Europeanul din 1976, Serbia se poate lăuda cu o singură participare la Campionatul European, respectiv cu participarea de la Euro 2000, când s-a oprit în faza sferturilor de finală.

Serbia a ratat calificarea la Euro 2020, dar speră să-şi ia revanşa la Euro 2024, după ce a avut evoluţii modeste la Mondialele din 2018 şi 2022, când nu a trecut de faza grupelor.

Euro 2024. Drumul Serbiei către Euro 2024

Serbia s-a calificat la Euro 2024, după ce a terminat pe locul 2 Grupa G din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Ungaria, Muntenegru, Lituania şi Bulgaria. Serbia a obţinut doar 14 puncte din opt meciuri, fiind depăşită de Ungaria, care a câştigat grupa cu 18 puncte.

Serbia a pierdut cu acelaşi rezultat, 1-2, ambele meciuri jucate împotriva Ungariei şi s-a împiedicat de două ori şi cu ultima clasată, Bulgaria, 2-2 acasă şi 1-1 în deplasare. Serbia a înscris 15 goluri în cele opt meciuri jucate în preliminarii, cele mai multe purtând semnătura veteranului Aleksandar Mitrović, autor a cinci goluri.

Euro 2024. Dragan Stojkovic, antrenorul Serbiei

Dragan Stojkovic (59 de ani) este selecţionerul Serbiei din 2021 şi o adevărată legendă a fotbalului iugoslav. Stojkovic a jucat la echipe precum Steaua Roşie Belgrad, Olympique Marseille, Verona sau Nagoya Grampus Eight, reuşind şi 15 goluri în 84 de selecţii la naţionala Iugoslaviei. De asemenea, Stojkovic a antrenat echipele Nagoya Grampus şi Guangzhou R&F, înainte de a prelua naţionala Serbiei.

Dragan Stojkovic are un palmares uriaş. A câştigat UEFA Champions League cu Olympique Marseille, în 1993, a fost dublu campion al Iugoslaviei, cu Steaua Roşie Belgrad, a fost campion al Franţei, cu Olympique Marseille, a fost campion al Japoniei şi dublu câştigător al Cupei Japoniei, cu Nagoya Grampus Eight, dar şi medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1984.

Euro 2024. Programul Serbiei în Grupa C

Serbia are un program intens la Euro 2024, în faza grupelor, dar şi avantajul de a juca două meciuri consecutive pe acelaşi stadion, arena din Munchen. Mai întâi, însă, Serbia merge la Gelsenkirchen, pentru a juca meciul cu Anglia, pe 16 iunie, de la ora 22.00.

Apoi, Serbia se mută la Munchen, pentru a juca împotriva Sloveniei, pe 20 iunie, de la ora 16.00, şi împotriva Danemarcei, pe 25 iunie, de la ora 22.00.

Euro 2024. Anglia - prezentare

Ca de fiecare dată, naţionala Angliei este printre favorite înaintea unui turneu final. Însă, Anglia are talentul de a-şi da cu stângul în dreptul când îi este lumea mai degrabă.

Acesta este motivul pentru care Anglia a depăşit deseori faza grupelor, dar şi-a trecut un singur trofeu, Mondialul din 1966, şi acela cucerit pe teren propriu, cu mari controverse.

Euro 2024. Lotul Angliei pentru Euro 2024

Lotul Angliei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari: Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal), Dean Henderson (Crystal Palace).

Fundași: Kyle Walker (Manchester City), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Luke Shaw (Manchester United), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guéhi (Crystal Palace), Lewis Dunk (Brighton), Ezri Konsa (Aston Villa).

Mijlocași: Declan Rice (Arsenal), Phil Foden (Manchester City), Jude Bellingham (Real Madrid), Conor Gallagher (Chelsea), Eberechi Eze (Crystal Palace), Kobbie Mainoo (Manchester United), Cole Palmer (Chelsea), Adam Wharton (Crystal Palace).

Atacanți: Harry Kane (Bayern Munchen), Bukayo Saka (Arsenal), Ollie Watkins (Aston Villa), Jarrod Bowen (West Ham United), Ivan Toney (Brentford), Anthony Gordon (Newcastle United).

Euro 2024. Performanţele Angliei la Euro

Cum era şi normal, Anglia a fost întotdeauna o prezenţă constantă la turneele finale de Campionat European. Anglia a participat la 10 din cele 16 ediţii precedente, ratând calificarea la turneele finale din 1964, 1972, 1976, 1984 şi 2008, în timp ce pentru ediţia din 1960 nu s-a înscris.

Cel mai bun rezultat a fost obţinut chiar la ediţia precedentă, Euro 2020, când Anglia a pierdut, la lovituri de departajare, finala jucată împotriva Italiei. Anglia a mai obţinut locul 3 la ediţia din 1968, 2-0 în finala mică disputată împotriva URSS-ului, şi a atins faza semifinalelor la ediţia din 1996, când nu se mai juca finală mică.

Euro 2024. Drumul Angliei către Euro 2024

Ca de obicei, Anglia a făcut spectacol în preliminariile pentru Euro 2024, câştigând de o manieră categorică o grupă din care au mai făcut parte Italia, Ucraina, Macedonia de Nord şi Malta.

Anglia a terminat grupa cu şase victorii şi două egaluri, cedând puncte doar pe terenul Ucrainei, 1-1, şi în Macedonia de Nord, 1-1. Anglia a avut un golaveraj zdrobitor, 22-4, golgeter fiind atacantul Harry Kane, cu opt reuşite.

Euro 2024. Gareth Southgate, antrenorul Angliei

Gareth Southgate (53 de ani) este selecţionerul Angliei încă din 2016, obţinând câteva rezultate notabile la cârma acestei echipe. Ca jucător, Southgate a evoluat pentru Crystal Palace, Aston Villa şi Middlesbrough, bifând şi 57 de selecţii în naţionala Angliei. Ca antrenor, Southgate le-a mai pregătit pe Middlesbrough şi naţionala de tineret a Angliei.

Southgate are un palmares demn de invidiat. Printre altele, a câştigat Cupa Ligii Angliei cu Aston Villa, în 1996, şi cu Middlesbrough, în 2004, a jucat finala Cupei UEFA cu Middlesbrough, în 2006, şi a fost vicecampion european cu naţionala Angliei la Euro 2020.

Euro 2024. Programul Angliei în Grupa C

Anglia îşi începe parcursul la Euro 2024 pe 16 iunie, de la ora 22.00, când dă piept cu Serbia într-un meci programat a avea loc la Gelsenkirchen.

Pentru Anglia urmează meciul cu Danemarca de la Frankfurt, 20 iunie, ora 19.00, şi meciul cu Slovenia de la Koln, 25 iunie, ora 22.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sport » Euro 2024. Prezentarea Grupei C - Anglia, mare favorită cu Slovenia, Danemarca şi Serbia