Antena Meniu Search
x

Euro 2024. Prezentarea Grupei E - România visează frumos într-o grupă complicată

Naţionala de fotbal a României a fost repartizată în Grupa E de la Euro 2024, urmând să dea piept cu Belgia, Slovacia şi Ucraina în lupta pentru calificarea în faza optimilor de finală.

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 16:38

România face parte din Grupa E la Euro 2024
România face parte din Grupa E la Euro 2024 - Facebook/UEFA EURO 2024

Euro 2024, a 17-a ediţie a Campionatului European de fotbal, se joacă în această vară, în perioada 14 iunie - 14 iulie, turneul final urmând a fi găzduit de 10 oraşe din aceeaşi ţară, Germania.

24 de echipe se înfruntă pentru a câştiga titlul continental, iar Anglia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Belgia şi Portugalia sunt printre favoritele competiţiei găzduite de Germania.

Euro 2024. Grupa E

Articolul continuă după reclamă

Grupa E de la Euro 2024 este cea mai importantă pentru noi, în ea fiind repartizată România, care revine la un turneu final după o pauză de opt ani. România speră la o calificare în faza optimilor de finală, în condiţiile în care chiar şi echipa de pe locul 3 ar putea ajunge în fazele eliminatorii.

Totuşi, misiunea României este una dificilă. Belgia pare marea favorită a grupei, în timp ce Ucraina şi Slovacia pot fi considerate echipe extrem de periculoase, ele având în componenţă câteva individualităţi învăţate cu aerul tare al elitei fotbalului continental.

Euro 2024. Belgia - prezentare

Ca de fiecare dată în ultimii ani, Belgia intră în Euro 2024 din postura de echipă cu pretenţii mari. Totuşi, parcă niciodată belgienii nu şi-au atins potenţialul maxim în ultimii ani.

Euro 2024 înseamnă, în mare măsură, schimbul de generaţii pentru belgieni, Vertonghen, Lukaku sau De Bruyne urmând să paseze ştafeta noilor superstaruri, Jeremy Doku, Lois Openda, Charles De Ketelaere sau Amadou Onana.

Euro 2024. Lotul Belgiei pentru Euro 2024

Portari: Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Matz Sels (Nottingham Forest), Thomas Kaminski (Luton Town).

Fundași: Jan Vertonghen (Anderlecht), Axel Witsel (Atlético Madrid), Thomas Meunier (Trabzonspor), Timothy Castagne (Fulham), Arthur Theate (Rennes), Wout Faes (Leicester City), Zeno Debast (Anderlecht), Maxim De Cuyper (FC Bruges).

Mijlocași: Kevin De Bruyne (Manchester City), Yannick Carrasco (Al-Shabab), Youri Tielemans (Aston Villa), Orel Mangala (Lyon), Amadou Onana (Everton), Aster Vranckx (VfL Wolfsburg), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid).

Atacanți: Romelu Lukaku (Roma), Leandro Trossard (Arsenal), Jérémy Doku (Manchester City), Loïs Openda (RB Leipzig), Charles De Ketelaere (Atalanta), Dodi Lukebakio (Sevilla), Johan Bakayoko (PSV Eindhoven).

Euro 2024. Performanţele Belgiei la Euro

Belgia s-a calificat surprinzător de rar la turneele finale de Campionat European. A mai bifat doar şase prezenţe până acum, la ediţiile din 1972, 1980, 1984, 2000, 2016 şi 2020, dar aproape de fiecare dată a produs deranj. A prins locul 3 la Europenele din 1972, a fost vicecampioană europeană în 1980 şi a ajuns până în faza sferturilor de finală la Europenele din 2016 şi din 2020.

La Euro 2020, Belgia a câştigat clar grupa din care a făcut parte, 3-0 cu Rusia, 2-1 cu Danemarca şi 2-0 cu Finlanda, a depăşit, oarecum surprinzător, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, în optimi, 1-0, dar a fost eliminată de Italia, viitoarea campioană europeană, 1-2 în sferturi.

Euro 2024. Drumul Belgiei către Euro 2024

Belgia s-a calificat la Euro 2024 după ce şi-a câştigat grupa din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Austria, Suedia, Azerbaidjan şi Estonia. Belgia a încheiat neînvinsă grupa, obţinând şase victorii şi două egaluri.

Surprinzător, belgienii au cedat puncte în preliminarii doar pe teren propriu, 1-1 cu Austria şi 1-1 cu Suedia. Au bifat, în schimb, şi câteva victorii zdrobitoare, 5-0 cu Azerbaidjan, 5-0 cu Estonia, 3-0 în Suedia şi 3-0 în Estonia. Romelu Lukaku a fost golgeterul Belgiei, reuşind să marcheze nu mai puţin de 14 dintre cele 22 de goluri ale naţionalei ţării sale.

Euro 2024. Domenico Tedesco, antrenorul Belgiei

Italianul Domenico Tedesco (38 de ani) este selecţionerul Belgiei din februarie 2023. Tedesco a jucat fotbal mai degrabă la nivel de amatori, bifând meciuri în tricourile formaţiilor Aichwald şi Zuffenhausen.

În ciuda vârstei fragede, tehnicianul s-a remarcat ca antrenor la echipele Erzgebirge Aue, Schalke 04, Spartak Moscova şi RB Leipzig, câştigând, de-a lungul timpului, peste 50% dintre meciurile în care a fost implicat ca antrenor. Singurul trofeu din vitrină, până acum, este Cupa Germaniei, câştigată cu RB Leipzig, în 2022.

Euro 2024. Programul Belgiei în Grupa E

Belgia îşi începe aventura la Euro 2024 pe 17 iunie, împotriva Slovacia. Meciul, programat a avea loc de la ora 19.00, urmează a fi găzduit de arena din Frankfurt.

Pentru Belgia urmează duelul cu România din 22 iunie, de la Koln, ora 22.00, şi partida cu Ucraina din 26 iunie, de la ora 19.00, de la Stuttgart.

Euro 2024. Slovacia - prezentare

Naţionala de fotbal a Slovaciei este tipul de reprezentativă care caută să profite la maxim de ocaziile avute, pentru că ştie că există pericolul ca o altă participare la un turneu final să nu mai apară prea curând.

Din acest motiv, Slovacia vrea să facă o figură frumoasă la Euro 2024 şi, de ce nu, să încerce marea cu degetul, respectiv să bifeze o calificare istorică în faza optimilor de finală.

Euro 2024. Lotul Slovaciei pentru Euro 2024

Portari - Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (Fulham), Henrich Ravas (New England Revolution).

Fundaşi - Peter Pekarík (Hertha Berlin), Milan Škriniar (Paris Saint-Germain), Norbert Gyömbér (Salernitana), Dávid Hancko (Feyenoord), Denis Vavro (FC Copenhaga), Vernon De Marco (Hatta), Adam Obert (Cagliari), Sebastian Kóša (Spartak Trnava).

Mijlocaşi - Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Ondrej Duda (Verona), Patrik Hrošovský (Genk), Stanislav Lobotka (Napoli), Matúš Bero (VfL Bochum), László Bénes (Hamburger SV), Tomáš Rigo (Baník Ostrava).

Atacanţi - Róbert Boženík (Boavista), Lukáš Haraslín (Sparta Praga), Tomáš Suslov (Verona), Ivan Schranz (Slavia Praga), David Strelec (Slovan Bratislava), Dávid Ďuriš (Ascoli), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec), Leo Sauer (Feyenoord).

Euro 2024. Performanţele Slovaciei la Euro

Slovacia s-a calificat pentru a treia oară la rând la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 2016 şi din 2020. Cel mai bun rezultat la bifat la ediţia din 2016, când a ajuns până în faza optimilor de finală.

La ediţia precedentă, Euro 2020, Slovacia a fost repartizată în Grupa E, alături de Suedia, Spania şi Polonia. A câştigat duelul cu Polonia, 2-1, dar a pierdut cu Suedia, 0-1, şi cu Spania, 0-5, şi a părăsit competiţia încă din faza grupelor.

Euro 2024. Drumul Slovaciei către Euro 2024

Slovacia s-a calificat la Euro 2024, după ce a încheiat pe locul 2 Grupa J din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte de Luxemburg, Islanda, Bosnia Herţegovina şi Liechtenstein şi care a fost câştigată în mod categoric de Portugalia. Slovacia nu a avut, totuşi, emoţii în a prinde locul 2, terminând cu 22 de puncte, respectiv cu cinci puncte peste Luxemburg, a treia formaţie din clasament.

Slovacia a dezamăgit acasă cu Luxemburg, 0-0, dar a obţinut patru victorii în deplasare, cedând doar pe terenul Portugaliei, greu, 2-3. Slovacia a marcat 17 goluri în cele 10 meciuri jucate în preliminarii, dar golgeter a fost Lukas Haraslín, autor a numai trei goluri.

Euro 2024. Francesco Calzona, antrenorul Slovaciei

Italianul Francesco Calzona (55 de ani) este antrenorul Slovaciei din august 2022. Calzona nu a făcut mulţi "purici" ca fotbalist, bifând doar trei meciuri în Serie B, cu Arezzo, echipă pentru care a jucat o dată şi în Cupa Italiei. Ca antrenor, Calzona a fost secund la Perugia, Alessandria, Sorrento, Empoli, Napoli şi Cagliari.

Din februarie 2024 se poate spune că Francesco Calzona a intrat în istoria fotbalului italian. Asta pentru că a fost numit antrenor principal şi la Napoli, devenind primul manager din istoria Serie A care antrenează în paralel şi o echipă naţională.

Euro 2024. Programul Slovaciei în Grupa E

Slovacia are ghinionul de a înfrunta în primul meci de la Euro cel mai tare adversar din grupă. Slovacia - Belgia se joacă pe 17 iunie, de la ora 19.00, la Frankfurt.

Mai mult, Slovacia se mută, apoi, la Dusseldorf, pentru meciul cu Ucraina de pe 21 iunie, de la ora 16.00, iar apoi revine la Frankfurt, pentru meciul cu România de pe 26 iunie, de la ora 19.00.

Euro 2024. România - prezentare

Naţionala de fotbal a României este în căutarea strălucirii de altă dată, iar "tricolorii" vor să profite de participarea la Euro 2024 pentru a-şi ridica nivelul, pentru a demonstra că încă se mai practică fotbal de calitate şi în ţara noastră.

Obiectivul este calificarea în faza optimilor de finală, dar România trebuie să se prezinte la un nivel cât mai ridicat pentru a emite pretenţii în duelurile cu Belgia, Slovacia şi Ucraina.

Euro 2024. Lotul României pentru Euro 2024

Portari - Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atlético Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB).

Fundași - Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Adrian Rus (Pafos), Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Radu Drăgușin (Tottenham Hotspur), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Bogdan Racovițan (Raków Częstochowa).

Mijlocași - Nicolae Stanciu (Damac), Răzvan Marin (Empoli), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Ianis Hagi (Alavés), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Deian Sorescu (Gaziantep), Florinel Coman (FCSB), Adrian Șut (FCSB).

Atacanți - George Pușcaș (Bari), Denis Alibec (Muaither), Denis Drăguș (Gaziantep), Daniel Bîrligea (CFR Cluj).

Euro 2024. Performanţele României la Euro

România a participat la cinci ediţii de Campionat European de fotbal, iar cel mai bun rezultat a fost bifat la ediţia din 2000, când România a ajuns până în faza sferturilor de finală. Totuşi, atunci România a fost creditată cu locul 7 în clasamentul final, loc atins şi la Euro 1984, când însă participau doar opt echipe, împărţite în două grupe, astfel că atunci România nu a trecut de prima fază a competiţiei.

România a ratat calificarea la Euro 2020, ultima ediţie de până acum a Campionatului European, deşi a fost una dintre gazdele competiţiei. Atunci, România nu a reuşit să treacă de preliminarii, chiar dacă fusese repartizată într-o grupă rezonabilă, cu Spania, Suedia, Norvegia, Malta şi Insulele Feroe.

Euro 2024. Drumul României către Euro 2024

România s-a calificat la Euro 2024, după ce a câştigat, neînvinsă, Grupa I din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Elveţia, Israel, Belarus, Kosovo şi Andorra. România a încheiat grupa cu şase victorii şi patru egaluri, marcând 16 goluri şi încasând numai cinci.

Dintre cele 16 goluri marcate de România, câte trei au fost reuşite de Denis Alibec, Valentin Mihăilă şi Nicolae Stanciu, cei trei fiind cei mai buni marcatori ai echipei noastre.

Euro 2024. Edi Iordănescu, antrenorul României

Edi Iordănescu (46 de ani) este selecţionerul României din 2022. Actualul tehnician a avut mai degrabă o carieră modestă ca jucător, bifând doar câteva jocuri pentru echipe precum Steaua Bucureşti, Sportul Studenţesc, Rapid Bucureşti, Panionios, ALKI Larnaca, Petrolul Ploieşti sau FC Vaslui.

Ca antrenor, Edi Iordănescu a adunat, deja, un număr mare de contracte bifate. A pregătit echipe precum FCSB, CFR Cluj, ASA Târgu Mureş, ŢSKA Sofia, Astra Giurgiu sau Gaz Metan Mediaş. Ca jucător, a câştigat campionatul României, cu Steaua Bucureşti, în 1996. Ca antrenor, a fost campion al României, cu CFR Cluj, în 2021, dublu câştigător al Supercupei României, cu CFR Cluj, în 2018 şi 2020, şi finalist al Cupei Ligii României, cu Pandurii Târgu Jiu, în 2015.

Euro 2024. Programul României în Grupa E

România îşi începe aventura la Euro 2024 cu un meci jucat împotriva Ucrainei, la Munchen. Partida este programată a avea loc pe 17 iunie, de la ora 16.00.

Pentru echipa noastră urmează şocul cu Belgia de pe 22 iunie, de la ora 22.00, de la Koln, iar apoi o partidă cu Slovacia care ar putea avea un caracter decisiv. România - Slovacia se joacă pe 26 iunie, de la ora 19.00, la Frankfurt.

Euro 2024. Ucraina - prezentare

Afectată masiv de conflictul armat în care este implicată cu Rusia, Ucraina şi-a adunat forţele şi a reuşit, in extremis, să obţină calificarea la Euro 2024, deşi nu a mai jucat de mult un meci cu adevărat pe teren propriu.

Iar la turneul final, Ucraina speră ca individualităţile de top pe care le are în lot să o ajute să bifeze un rezultat cât mai bun, respectiv cel puţin calificarea în faza optimilor de finală.

Euro 2024. Lotul Ucrainei pentru Euro 2024

Portari - Heorhiy Bushchan (Dinamo Kiev), Anatoliy Trubin (Benfica Lisabona), Andriy Lunin (Real Madrid).

Fundaşi - Yukhym Konoplya (Şahtior Doneţk), Oleksandr Svatok (Dnepr), Maksym Taloverov (LASK Linz), Illya Zabarnyi (Bournemouth), Vitaliy Mykolenko (Everton), Valeriy Bondar (Şahtior Doneţk), Mykola Matviyenko (Şahtior Doneţk), Oleksandr Tymchyk (Dinamo Kiev), Bohdan Mykhaylichenko (Polissya Zhytomyr).

Mijlocaşi - Serhiy Sydorchuk (Westerlo), Taras Stepanenko (Şahtior Doneţk), Ruslan Malinovskyi (Genoa), Mykhaylo Mudryk (Chelsea Londra), Heorhiy Sudakov (Şahtior Doneţk), Viktor Tsyhankov (Girona), Oleksandr Zinchenko (Arsenal Londra), Volodymyr Brazhko (Dinamo Kiev), Mykola Shaparenko (Dinamo Kiev).

Atacanţi - Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev), Roman Yaremchuk (Valencia), Artem Dovbyk (Girona), Oleksandr Zubkov (Şahtior Doneţk), Vladyslav Vanat (Dinamo Kiev).

Euro 2024. Performanţele Ucrainei la Euro

Ucraina participă pentru a patra oară la rând la un turneu final de Campionat European, după ediţiile din 2012, găzduită de Ucraina în paralel cu Polonia, 2016, găzduită de Franţa, şi 2020, găzduită de mai multe ţări din întreaga Europă.

Dacă la ediţiile din 2012 şi 2016, Ucraina nu a trecut de faza grupelor, la Euro 2020, Ucraina a ajuns tocmai în faza sferturilor de finală. A terminat pe locul 3 Grupa C, după 2-3 cu Olanda, 2-1 cu Macedonia de Nord şi 0-1 cu Austria, dar s-a calificat la limită în faza optimilor de finală, fază în care a eliminat Suedia, 2-1 după prelungiri, graţie unui gol marcat de Dovbyk la ultima fază a meciului. În sferturi, Ucraina a fost surclasată de Anglia, 0-4.

Euro 2024. Drumul Ucrainei către Euro 2024

Ucraina a avut parte de un parcurs extrem de anevoios către Euro 2024. A terminat pe locul 3 o grupă din care au mai făcut parte Anglia, Italia, Macedonia de Nord şi Malta. Ucraina a încheiat grupa cu 14 puncte, la egalitate cu Italia, ocupanta locului 2, dar a fost depăşită de Squadra Azzura atât la golaveraj, 16-9 faţă de 11-8, cât şi la nivel de meciuri directe, 2-1 şi 0-0 pentru Italia.

Însă, Ucraina a prins loc în play-off, unde a demonstrat o forţă senzaţională, revenind de la 0-1 atât cu Bosnia Herţegovina, în deplasare, cât şi cu Islanda în finala jucată pe teren neutru, la Wroclaw, în Polonia. Ucraina s-a impus în ambele meciuri cu acelaşi scor, 2-1.

Euro 2024. Serhiy Rebrov, antrenorul Ucrainei

Serhiy Rebrov (50 de ani), fostul mare internaţional ucrainean, este selecţionerul Ucrainei din iunie 2023. Rebrov a scris istorie ca jucător, făcând parte dintr-o generaţie de aur, alături de Andriy Shevchenko sau portarul Oleksandr Shovkovskyi. Rebrov a înscris 15 goluri în 75 de selecţii la naţionala Ucrainei şi a evoluat pentru Şahtior Doneţk, Dinamo Kiev, Tottenham Hotspur, Fenerbahce Istanbul, West Ham United şi Rubin Kazan. Înainte de a prelua naţionala Ucrainei, a antrenat formaţii precum Dinamo Kiev, Al Ahli, Al Ain şi Ferencvaros Budapesta.

Ca jucător, Rebrov a fost de nouă ori campion al Ucrainei, cu Dinamo Kiev, campion al Turciei, cu Fenerbahce Istanbul, şi dublu campion al Rusiei cu Rubin Kazan, fiind desemnat cel mai bun fotbalist ucrainean al anului în 1996 şi în 1998. Ca antrenor, Rebrov a fost dublu campion al Ucrainei, cu Dinamo Kiev, triplu campion al Ungariei, cu Ferencvaros Budapesta, şi campion al Emiratelor Arabe Unite, cu Al Ain.

Euro 2024. Programul Ucrainei în Grupa E

Ucraina îşi începe aventura la Euro 2024 cu un meci disputat chiar împotriva României pe 17 iunie, de la ora 16.00, la Munchen.

Apoi, Ucraina merge la Dusseldorf, pentru meciul cu Slovacia din 21 iunie, de la ora 16.00, şi îşi încheie periplul din grupe pe 26 iunie, la Stuttgart, când înfruntă echipa Belgiei, într-un meci programat a avea loc de la ora 19.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Sport » Euro 2024. Prezentarea Grupei E - România visează frumos într-o grupă complicată