Euro 2024. România, calificată pentru a 6-a oară la un turneu final continental. Istoria participărilor precedente
Naţionala de fotbal a României se pregăteşte de participarea la Euro 2024, Campionatul European de fotbal din Germania, fiind pentru a 6-a oară în istorie când România participă la un turneu final continental.
România s-a calificat neînvinsă la Euro 2024, şase victorii şi patru egaluri într-o grupă din care au mai făcut parte Elveţia, Israel, Belarus, Kosovo şi Andorra, iar la turneul final a fost repartizată în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina şi Slovacia.
Delegaţia României speră la o calificare în faza optimilor de finală, dar misiunea este una dificilă, adversarii bazându-se, mai mult sau mai puţin, pe fotbalişti de renume mondial.
În plus, experienţele anterioare nu sunt tocmai de partea noastră. România a mai participat de cinci ori la un turneu final de Campionat European, a disputat 16 meciuri şi a câştigat unul singur, la Euro 2000, când a fost şi singura dată când am reuşit să trecem de faza grupelor.
Dar să vedem cum s-a scris, până acum, istoria participărilor României la turneele finale de Campionat European.
Euro 1984, Franţa
Naţionala de fotbal a României a participat pentru prima dată la un turneu final de Campionat European în 1984, în urmă cu 40 de ani, când competiţia a fost găzduită de Franţa. Atunci, România a făcut senzaţii în preliminarii, reuşind să câştige o grupă din care făceau parte Italia, campioana mondială en-titre, Suedia, Cehoslovacia, locul 3 la Europeanul din 1980, şi Cipru.
România şi-a câştigat grupa din preliminarii cu cinci victorii, două egaluri şi o înfrângere, reuşind să câştige trei puncte din patru posibile cu Italia, 1-0 pe teren propriu şi 0-0 în deplasare.
Totuşi, emoţiile debutului şi-au făcut simţită prezenţa la turneul final, România ratând ocazie să bifeze un parcurs istoric. "Tricolorii", antrenaţi de Mircea Lucescu şi avându-i în prim plan pe Costică Ştefănescu, Silviu Lung, Rodion Cămătaru, Laszlo Boloni sau Marcel Coraş, au făcut egal cu Spania, 1-1, dar au cedat la limită Germania de Vest, 1-2, şi cu Portugalia, 0-1, pentru a încheia pe ultimul loc o grupă câştigată, surprinzător, tocmai de Spania, singura echipă în faţa căreia nu am cedat.
Euro 1996, Anglia
Încurajată de prestaţia remarcabilă de la Mondialul din 1994, din Statele Unite ale Americii, naţionala de fotbal a României şi-a pus mari speranţe în Euro 1996, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la faţa locului.
România şi-a câştigat grupa din preliminarii, împotriva unor echipe precum Franţa, Slovacia, Polonia, Israel şi Azerbaidjan, dar a dezamăgit la turneul final, unde a pierdut toate cele trei meciuri jucate, 0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria şi 1-2 cu Spania, golul de onoare al echipei noastre fiind marcat de Florin Răducioiu.
Dezamăgirea a fost cu atât mai mare dacă ne gândim că la Euro 1996 s-a mizat, în mare măsură, pe aceeaşi formulă ca la Mondialul din 1994, cu Anghel Iordănescu la timonă şi Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Ionuţ Lupescu, Gică Popescu, Florin Răducioiu, Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu, Tibor Selymeşi sau Gică Mihali prezenţi în lot.
Euro 2000, Belgia şi Olanda
Campionatul European din 2000 a reprezentat, practic, "cântecul de lebădă" al generaţiei conduse magistral, din teren, de Gheorghe Hagi. "Tricolorii" au zburdat în preliminarii, şapte victorii şi trei egaluri într-o grupă din care au mai făcut parte Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan şi Liechtenstein şi au avut evoluţii bune şi la turneul final, deşi au fost repartizaţi într-o adevărată grupă a "morţii".
La turneul final Euro 2000, România a făcut egal cu Germania, 1-1, deşi nemţii erau campioni europeni en-titre, şi au învins Anglia în meci decisiv, 3-2, graţie unui gol marcat de Ionel Ganea, în minutul 89, din penalty, deşi englezii prinseseră locul 3 la ediţia precedentă. Între cele două meciuri s-a ivit şi o înfrângere, 0-1 cu Portugalia, venită la ultima fază a meciului, în urma unui gol marcat de Costinha.
În faza sferturilor de finală, România a cedat, 0-2, în faţa Italiei, la capătul unui meci în care "tricolorii" au contestat puternic tenta de arbitraj a portughezului Vitor Melo Pereira. De altfel, Gheorghe Hagi a fost eliminat în minutul 59, la 0-2. De altfel, meciul cu Italia avea să fie şi ultimul jucat de Gheorghe Hagi în tricoul echipei naţionale.
Euro 2008, Austria şi Elveţia
După opt ani de pauză, România s-a întors la masa bogaţilor în 2008, când generaţia lui Mutu şi Chivu a reuşit să ne califice la Campionatul European găzduit de Austria şi Elveţia. "Tricolorii" au câştigat, din nou, grupa din preliminarii, cu nouă victorii, două egaluri şi o singură înfrângere, deşi au avut în faţă echipe precum Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia şi Liechtenstein.
Totuşi, la turneul final, România a avut, din nou, ghinionul să fie repartizată într-o adevărată grupă a "morţii", alături de Franţa şi Italia, finalistele Mondialului din 2006, dar şi alături de Olanda, podium la Europenele din 2000 şi 2004. Chiar şi aşa, România a avut evoluţii remarcabile şi a reuşit să obţină două egaluri cu Franţa, 0-0, şi Italia, 1-1.
Însă, România a ratat două momente favorabile, care îi puteau asigura o nouă calificare istorică în faza sferturilor de finală. Mai întâi, Adrian Mutu a irosit un penalty în minutul 81 al confruntării cu Italia. Apoi, România avea nevoie de o victorie cu Olanda, în ultima etapă, dar nu a ştiut sau nu a putut să profite de faptul că "batavii", deja calificaţi în faza următoare a competiţiei, şi-au menajat mai mulţi titulari. România - Olanda s-a încheiat 0-2 şi formaţia noastră a părăsit competiţia încă din faza grupelor.
Euro 2016, Franţa
Ultima dată când România a participat la turneu final de Campionat European, până acum, a fost Euro 2016, competiţie găzduită de Franţa. Atunci, România s-a calificat la turneul final după ce a prins locul 2 într-o grupă preliminară din care au mai făcut parte Ungaria, Finlanda, Grecia sau Insulele Feroe şi care a fost câştigată, surprinzător, de Irlanda de Nord.
La Euro 2016, România a fost repartizată în grupă cu Franţa, Elveţia şi Albania. Am început competiţia cu două evoluţii nesperat de bune. A fost 1-2 cu Franţa, după un gol al victoriei marcat de Payet, în minutul 89, şi 1-1 cu Elveţia. Totuşi, se pare că "tricolorii" şi-au consumat toată energia şi inspiraţia în meciurile respective astfel că elevii lui Anghel Iordănescu au clacat lamentabil în ultima etapă, 0-1 cu Albania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰