FCSB şi-a aflat rivalele din grupa de UEFA Europa League. Manchester United şi PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, printre adversarele campioanei României
FCSB, singura echipă din România ajunsă în grupele cupelor europene, în acest an, şi-a aflat, în cursul zilei de vineri, adversarele din grupa mamut de UEFA Europa League.
După 1-0 şi 1-1 cu austriecii de la LASK Linz, FCSB s-a calificat, nu fără emoţii, în grupa de UEFA Europa League, însă a fost repartizată în a patra urnă valorică, astfel că va avea un traseu extrem de dificil în competiţia amintită.
Iar sorţii nu au fost deloc blânzi cu campioana României. Astfel, conform tragerii la sorţi de vineri, FCSB joacă pe teren propriu cu Manchester United, Olympiakos Pireu, Midtjylland şi RFS Riga şi în deplasare cu PAOK Salonic, Glasgow Rangers, Qarabag Agdam şi Hoffenheim. Programul exact al etapelor urmează să fie anunţat în cursul zilei de sâmbătă.
Vă reamintim că, din acest sezon, cupele europene se desfăşoară conform unui nou format, iar în UEFA Europa League se menţine formatul implementat şi în UEFA Champions League. Avem o singură grupă, cu 36 de echipe, iar fiecare echipă joacă opt meciuri, patru acasă şi patru în deplasare, cu opt adversari diferiţi, câte doi adversari din fiecare urnă valorică.
Cele 36 de echipe calificate în grupa UEFA Europa League sunt AS Roma şi Lazio Roma (ambele din Italia), Manchester United şi Tottenham Hotspur (ambele din Anglia), FC Porto şi Sporting Braga (ambele din Portugalia), Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar şi Twente Enschede (toate din Olanda), Glasgow Rangers (Scoţia), Eintracht Frankfurt şi Hoffenheim (ambele din Germania), Slavia Praga şi Viktoria Plzen (ambele din Cehia), Real Sociedad şi Athletic Bilbao (ambele din Spania), Olympiakos Pireu şi PAOK Salonic (ambele din Grecia), Olympique Lyon şi Nice (ambele din Franţa), Fenerbahce Istanbul, Galatasaray Istanbul şi Beşiktaş Istanbul (toate din Turcia), Maccabi Tel Aviv (Israel), Ferencvaros Budapesta (Ungaria), Qarabag Agdam (Azerbaidjan), Bodo Glimt (Norvegia), Union Saint Gilloise şi Anderlecht Bruxelles (ambele din Belgia), Dinamo Kiev (Ucraina), Ludogoreţ Razgrad (Bulgaria), Midtjylland (Danemarca), Malmo FF şi Elfsborg (ambele din Suedia), RFS Riga (Letonia) şi FCSB (România).
Cele 36 de echipe au fost împărţite în patru urne valorice a câte nouă echipe fiecare, în funcţie de coeficienţii UEFA, urmând ca fiecare echipă să înfrunte câte două echipe din fiecare urnă valorică, una acasă şi una în deplasare, în funcţie de programul stabilit cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Având unul dintre cei mai slabi coeficienţi din această fază a competiţiei, FCSB a fost repartizată în a patra urnă valorică.
S-a decis ca tragerea la sorţi să stea, practic, la "mâna" computerelor pe motiv că pentru a efectua tragerea la sorţi într-un mod tradiţional era nevoie de mult prea mult timp şi mult prea multe bile.
Astfel, pentru FCSB s-a stabilit că trebuie să joace cu Manchester United, Olympiakos Pireu, Midtjylland şi RFS Riga, pe teren propriu, şi cu PAOK Salonic, Glasgow Rangers, Qarabag Agdam şi Hoffenheim, în deplasare. Programul exact al meciurilor va fi stabilit în perioada următoare, oficialii UEFA încercând să organizeze calendarul de meciuri şi în funcţie de meciurile care se joacă în celelalte cupe europene, UEFA Champions League şi UEFA Conference League, astfel încât să se evite posibilitatea de a avea mai multe meciuri într-un singur oraş în aceeaşi rundă.
Însă datele pentru meciuri se cunosc deja, astfel că acestea nu vor mai fi modificate. FCSB joacă şase meciuri din grupă în acest an, pe 25-26 septembrie, 3 octombrie, 24 octombrie, 7 noiembrie, 28 noiembrie şi 12 decembrie, şi două meciuri în prima lună a anului viitor, respectiv pe 23 şi 30 ianuarie.
Vă reamintim că cele 36 de echipe din grupa de UEFA Europa League punctează toate într-un singur clasament. La final, după disputarea celor opt etape, primele opt clasate obţin calificarea directă în faza optimilor de finală, iar echipele situate în intervalul locurilor 9-24 merg în play-off, un fel de 16-imi de finală. Echipele de pe locurile 9-16 sunt considerate capi de serie la tragerea la sorţi pentru play-off şi joacă meciurile din manşa a doua pe teren propriu, în timp ce echipele de pe locurile 17-24 sunt considerate outsidere. Părăsesc cupele europene atât echipele care termină grupa de UEFA Europa League pe locurile 25-36, cât şi echipele învinse în play-off, neexistând posibilitatea, ca în alţi ani, de a "retrograda" în UEFA Conference League.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰